<
НОВИНИ ДНЯ: Перший в Києві. Міноборони заявило про відкриття нового Центр рекрутингу до ЗСУ  Скільки НПЗ Росії треба знищити для впливу на війну: Черник пояснив  Рецепт курячого філе з шинкою та сиром у паніруванні  Міжнародні та державні свята в травні 2024 року: як працюватимуть та відпочиватимуть українці  Заморозки повертаються до України: де та коли буде "мінус"  В Україні побільшало мільйонерів: у Раді повідомили деталі  Сирна паска без випікання "Три шоколади": рецепт від відомої кухаркивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
30.09.2023 6235

Якою буде погода у жовтні: детальний прогноз від синоптика

За останні 10 – 15 років погода другого місяця осені стала помітно м'якшою.

38c3cac8fac6e4511f4fa50d25bf4ffd_30.09.23

Поточного року жовтень очікується помірно теплим, з невеликою кількістю опадів. Це спостерігатиметься як в нашій країні, так і на величезних теренах Європи. Пише ТСН. 

Про це розповів синоптик Ігор Кібальчич, повідомляє meteoprog.

Детальний прогноз

Як свідчать провідні світові центри погоди та чисельні прогностичні моделі, 2023 року жовтень найімовірніше виявиться теплим, навіть у порівнянні з новими кліматичними нормами. Загалом протягом місяця переважатиме антициклональний характер циркуляції.

"Це спричинить дефіцит опадів, який вже спостерігається за підсумками вересня в багатьох регіонах. Більш активні атмосферні фронти та серії циклонів можливі в північній та північно-західній частинах Європи, та й то переважно протягом першої декади місяця", – пояснив Кібальчич.

В Україні від перших чисел жовтня відбудеться зниження температури повітря на 4 – 7 °С. Зокрема, йдеться про північні й західні області. Опадів прогнозується мало.

У другій декаді місяця очікується розвиток потужного антициклону над північним сходом Європи та його поступове зміщення у більш південні широти. Так, температурний фон відчутно знизиться.

"У цей період Україна також відчує перший подих Арктики, особливо східні та північні області. Температура знизиться вночі до заморозків, а вдень ледь перевищуватиме +13…+16 °С. Відповідно, ймовірність опадів виявиться мінімальною. Після 18 – 20 жовтня спостерігатиметься поступове підвищення температури повітря та падіння атмосферного тиску. Зросте ймовірність дощів та суттєво збільшиться кількість хмарності", – зауважує синоптик.

Ймовірність випадання першого снігу у жовтні є мінімальною, за винятком високогірних районів Карпат. Водночас бабине літо настане у другій половині місяця, проте його тривалість наразі визначити складно.

Таким чином, загалом за місяць кількість опадів по Україні становитиме:

  • 25 – 60 мм;
  • у західних областях та у Карпатах може випасти 65 – 110 мм;
  • середньомісячна температура становитиме +7…+13 °С.

Фахівець також нагадав про пожежну небезпеку. У зв'язку з прогнозованим дефіцитом опадів і негативною ситуацією, що склалася на кінець вересня, наступного місяця тенденція розвитку ґрунтової посухи і найвищий рівень пожежної небезпеки збережеться в більшості областей України (за винятком західних регіонів).

"Слід бути уважними та свідомими при поводженні з вогнем на відкритій місцевості. Категорично забороняється спалювання листя, сухої трави та бадилля. Це вкрай негативно впливає на якість повітря, екосистему і тягне за собою адміністративну, а в деяких випадках і кримінальну відповідальність", – підсумував Кібальчич.

Раніше синоптики зазначали, що поки тримається тепла і суха погода, але будь-якої миті температура може знизитись, і підуть дощі.

Оценка материала:

5.00 / 1
Якою буде погода у жовтні: детальний прогноз від синоптика 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
30.09.2023 6235
Еще материалы раздела «Суспільство»