<
НОВИНИ ДНЯ: Постачання зброї та боєприпасів з нового пакета допомоги Україні вже почалися, - Пентагон  Коли відступлять дощі і повернеться тепло: прогноз синоптикині  В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
15.10.2023 74982

Сприятливі дні для садіння озимого часнику в жовтні та листопаді 2023 року

Городній сезон не закінчується з настанням осені, тому що осінь - це не лише період збирання врожаю, а й час саджання культур, наприклад, цибулі, часнику.

Розповідаємо, коли восени садити озимий часник за місячним календарем і як це правильно робити - пише ТСН.ua.

Про корисні властивості часнику, напевно, знають всі. Проте не всі знають, що в озимому часнику вміст корисних речовин майже вдвічі більший, ніж у ярому. Крім того, головки озимого часнику більші за головки ярового, але вони зберігаються значно гірше за нього.

Щоб отримати хороший урожай часнику наступного року, необхідно вибрати відповідні його сорти та посадити його, орієнтуючись на сприятливі за посівним місячним календарем дні.

Коли садити озимий часник

Час садіння озимого часнику залежить від кліматичної зони - у північних районах садити часник починають вже наприкінці вересня, у південних - в жовтні, на початку листопада. Основне, озимий часник потрібно встигнути посадити десь за 25 днів до настання стійких заморозків із розрахунком на те, щоб до холодів зубчики укорінилися, але не випустили молоді паростки. Для садіння потрібно відібрати великі зубчики від найбільших цибулин.

Коли саджати озимий часник за місячним календарем у жовтні, листопаді 2023 року

На зростання озимого часнику, як і інших культур, впливає фаза Місяця. Вважається, що на зростальний Місяць треба садити рослини, у яких верхня частина їстівна, а на спадну - ті, які ми садимо заради підземної частини. Найкраще підземна частина росте в період спадного Місяця, а укорінення найінтенсивніше відбувається у період зростання Місяця. Під час молодика та повного місяця часник садити не варто.

Сприятливі дні для садіння часнику в жовтні 2023 року  є:

у жовтні - 16,17,18,19, 20, 2 , 29, 30  жовтня.

Несприятливим днями є 13,14,15 та 28 жовтня.

у листопаді сприятливі дні -  це 3, 4, 12, 13, 14, 20,  23 листопада.

Несприятливим днями є 1,2, 4, 5, 6, 7, 9,10 листопада.

Як посадити озимий часник

Спочатку потрібно правильно вибрати місце для садіння часнику - бажано сонячне й рівне. ґрунт повинен бути легким, добре водо- і повітропроникним.

Не вирощуйте часник понад 3 роки, найкраще садити його після однорічних овочів, які не мають з часником загальних шкідників і захворювань, наприклад, після гарбузових чи бобових культур.

Не варто садити часник під зиму після цибулі. А через те, що часник не люблять гризуни й паразити, його часто садять поруч із капустою, огірками, суницями, помідорами, коренеплодами, зеленим салатом.

Перед садінням часник потрібно перебрати. Саджають часник зубчиками, але розділяти головки на зубчики треба безпосередньо перед садінням. Для садіння вибирають лише здорові й цілі зубчики.

Перед посадкою зубчики часнику потрібно продезінфікувати - відібрані зубчики очищають від лушпиння та протягом 10 хвилин вимочують у розчині мідного купоросу. У розчині хлоргексидину, перекису водню часник також можна вимочувати, але довше - протягом одного-п'яти днів. Щоб зубчики просохли, їх можна загорнути в суху тканину.

Озимий часник садять лише в суху погоду та в суху землю. Садити часник можна в ямки чи довгі борозни. Відстань між борознами повинна бути не менше 20 см, лунки роблять на відстані 15 см одна від одної. До кожної борозни кладуть по кілька зубчиків на відстані 8-10 см один від одного. Зубчики засипають землею, зверху землю мульчують шаром сухого торфу або тирси, змішаної із землею. Товщина такого шару має бути не менше ніж 2 сантиметрів. З приходом холодів грядки покривають сухим листям.

Оценка материала:

5.00 / 4
Сприятливі дні для садіння озимого часнику в жовтні та листопаді 2023 року 5.00 5 4
Життя та Стиль / Суспільство
15.10.2023 74982
Еще материалы раздела «Суспільство»