<
НОВИНИ ДНЯ: Байден і Трамп погодилися на два раунди дебатів: коли вони відбудуться  Як приготувати смачні голубці: чим замінити рис у фарші  Потеплішає до +21: Гідрометцентр розповів, на яку погоду очікувати мешканцям Київщини  В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травня  Чи реально мобілізуватися на цивільну посаду в армії: в Міноборони відповіли  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
26.10.2023 287

Нацбанк майже вдвічі покращив прогноз інфляції

Національний банк України (НБУ) покращив прогноз щодо інфляції на кінець 2023 року до 5,8%. Це майже вдвічі нижче за попередню оцінку, відповідно, ціни зростатимуть повільніше, ніж очікувалося.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний.

За його словами, інфляція залишатиметься на рівні нижче 10%, хоч і тимчасово пришвидшиться наступного року.

"НБУ покращив прогноз інфляції на кінець 2023 року з 10,6% до 5,8%. Основний фактор перегляду - вплив високих урожаїв на динаміку продовольчих цін", - зазначив Пишний.

Водночас, на 2024 рік прогноз інфляції підвищено з 8,5 до 9,8%. Вищі темпи підвищення цін будуть обумовлені низькою базою порівняння вартості продовольчих товарів, тривалішим збереженням тиску на витрати бізнесу через перегляд ризиків безпеки, збільшенням зарплат і прискоренням зростання адміністративно-регульованих цін.

Згідно з прогнозом, у 2025 році інфляція сповільниться до 6%. Цьому сприятиме очікуване зниження ризиків безпеки. Відновлення логістики та виробництва у післявоєнний період дозволить нарощувати пропозицію товарів та обмежити ціновий тиск. Вагомий вплив на цінову динаміку матиме й очікуване зниження світових цін на енергоносії.

Оценка материала:

5.00 / 1
Нацбанк майже вдвічі покращив прогноз інфляції 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
26.10.2023 287
Еще материалы раздела «Економіка»