<
НОВИНИ ДНЯ: Яке м'ясо на шашлик обрати: дієтологи назвали найбезпечніший варіант  Трамп виношує “мирний план” для України: що про нього відомо — The Telergaph  В Украине в понедельник, 6 мая, ожидается облачная погода. Местами возможны кратковременные дожди  Як визначатимуть придатність до служби в армії: у Міноборони роз’яснили критерії для ВЛК  Замініть всього лише один інгредієнт – і звичний салат "Мімоза" заграє новими фарбами  В Україні потеплішає, але будуть грози: прогноз на початок тижня  Найбільше падіння за 65 років: ціни на какао різко обвалилисьвсі новини дня
Бізнес
Економіка
25.11.2023 318

Якого рівня інфляція досягне 2024 року: президент Асоціації українських банків дав прогноз

Фахівець пояснив, що, попри зменшення інфляції, українці однаково відчувають високу вартість продуктів через тогорічне зростання.

e6e55b1c162aa259d46e90a7d94d4b29_25.11.23

Інфляція 2024 року буде у межах 8-12% і залежатиме від підтримки міжнародних партнерів, емісії коштів, війни в Україні та росту кредитування. Пише ТСН. 

Про це заявив президент Асоціації українських банків Андрій Дубас в ефірі "Еспресо".

Фахівець пояснив, що, попри зменшення інфляції, українці все одно відчувають високу вартість продуктів через тогорічне зростання.

"У нас великий стрибок цін був за результатами 2022 року, інфляція тогоріч становила понад 26% і фактично, коли ціни підстрибнули на 2023-й, це мало певний позитивний сигнал, оскільки ріст вже цьогоріч є набагато меншим. Парадоксом минулого року був сильний стрибок, а у 2023 році ми не маємо такого великого стрибка. Сьогодні у нас є допомога від міжнародних партнерів, адже більша частина бюджету фінансується за допомогою них. Також у нас є ситуація, коли ми пристосувалися - і бізнес, і громадяни до того, що у нас триває війна, ми з цим змирилися та працюємо, розвиваємося", - розповів президент Асоціації українських банків.

Щодо інфляційних прогнозів на наступний рік він сказав: "Інфляція, як ріст цін та ріст заробітних плат, які теж очікуються, адже воно буде тягнутися одне за іншим".

"Скоріш за все очікування будуть у межах 8-12% за результатами 2024 року. Бо є багато факторів невизначеності, тобто буде у нас продовжуватися підтримка чи ні, потрібна буде додаткова емісія коштів чи ні, завершиться війна і чи повернуться наші люди, а це потужний капітал. Але ми відчуваємо, що економіка може пожвавитися. Останні 3-4 місяці ми починаємо бачити тренд росту кредитування, а це також матиме свої впливи на інфляцію", - пояснив Дубас.

Нагадаємо, в Офісі президента заявили про користь “легкої” девальвації гривні: що це означає.

Оценка материала:

5.00 / 2
Якого рівня інфляція досягне 2024 року: президент Асоціації українських банків дав прогноз 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
25.11.2023 318
Еще материалы раздела «Економіка»