<
НОВИНИ ДНЯ: Байдена закликали врегулювати використання криптовалюти для обходу санкцій  Чому в Україні заборонені феєрверки та які штрафи за використання  Готуємось до Великодня: як пофарбувати яйця натуральними барвниками  В Україні 30 квiтня вдень до 25° тепла, без опадів  Частина України заллє дощами на Великдень: прогноз погоди на тиждень  Литва і Польща повинні замінувати кордони з РФ і Білоруссю: генерал зробив важливу заяву  Як Україна буде захищати F-16 на аеродромах: відповідь Повітряних силвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
01.12.2023 4395

Чому вимерли динозаври: штучний інтелект дав відповідь

Дослідники застосували так званий зворотний інжиніринг, аби комп'ютер збудував свої теорії від наслідків до причин, а не традиційним прямим шляхом.

803eb96315a5b7898569bd89ec7b5765_01.12.23

Палеонтологи стверджують, що основною причиною масового вимирання динозаврів на Землі насправді став спалах вулканічної активності, а зовсім не удар масивного астероїда. Вчені визнають, що астероїд або комета справили руйнівний вплив, проте кінець динозаврів зовсім не був швидким, насправді це було повільне масове вимирання. Пише ТСН. 

Про це пише IFLScience.

За словами аспіранта Дармутського університету Алекса Кокса, вони з доктором Юренгіном Келлером використовували штучний інтелект, щоб поставити крапку в суперечці про те, що насправді згубило динозаврів.

Вчені забезпечили понад 100 процесорів геологічними і кліматичними даними тієї епохи та доручили вивчити літопис скам'янілостей, щоб з'ясувати, що могло спричинити вимирання на кордоні крейдяного і палеогенового періоду.

Дослідження ШІ виявило, що вулканічні виверження тривали вже приблизно 300 000 років, коли астероїд зіткнувся із Землею. Також з'ясувалося, що витоку вулканічних газів, які змінюють клімат, могло бути достатньо для того, щоб спровокувати глобальне вимирання. За оцінками, впродовж майже 1 мільйона років вивержень в атмосферу було викинути до 10,4 трильйона тонн вуглекислого газу і 9,3 трильйона тонн сірки.

Щодо астероїда, то ШІ виявив, що після його падіння відбулося різке падіння накопичення органічного вуглецю в глибокому океані, що, ймовірно, стало наслідком того, що астероїд спричинив загибель численних видів тварин і рослин.

Також знайдено дані про зниження температури, яке, найімовірніше, відбулося внаслідок того, що астероїд під час зіткнення підняв у повітря значну кількість сірки, яка виступила як охолоджувальний агент.

Нагадаємо, вчені наблизилися до розгадки можливої причини вимирання динозаврів близько 66 мільйонів років тому. В новому дослідженні вчені стверджують, що динозаври загинули зовсім не від удару астероїда. За словами команди з Королівської обсерваторії Бельгії, основною причиною масової загибелі життя на Землі став пил із подрібненої породи, викинутий в атмосферу планети. Передбачається, що він заблокував сонце і перешкоджав фотосинтезу рослин.

Оценка материала:

5.00 / 3
Чому вимерли динозаври: штучний інтелект дав відповідь 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
01.12.2023 4395
Еще материалы раздела «Суспільство»