<
НОВИНИ ДНЯ: Рейтинг банків: де найбільше грошей українців  Прогноз погоди на 18-19 травня: де можливі дощі Температура повітря підвищиться.  Мобілізація з 25 років: у ЗМІ підрахували, на скільки тисяч збільшиться військо України  Мобілізація транспорту в Україні: Кабмін готує "сюрприз" для бізнесу – нардеп  Новий рівень стосунків: про що була зустріч Путіна і Сі, перші обіцянки та гучні заяви  Дощі, грози та сонце: якою буде погода в регіонах України 18 травня  Байден і Трамп погодилися на два раунди дебатів: коли вони відбудутьсявсі новини дня
Бізнес
Економіка
04.12.2023 299

Чи зростуть ціни на продукти через блокування кордонів

На ранок неділі, 3 грудня, через страйк польських перевізників у Польщі в бік України чекають можливості перетину кордону понад 2,5 тисячі вантажних автомобілів.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в ефірі телемарафону пояснив, чи може привести ця ситуація до дефіциту продуктів та підвищення цін, пише УНІАН.

Він запевнив, що ситуація з блокадою не призведе до масової відсутності якихось харчів, оскільки більшість з них є вітчизняного виробництва.

Проте, за його словами, серед імпортних товарів, які традиційно були на прилавках магазинів, можуть бути перебої, зокрема, з поставкою продуктів морського походження, а також солі.

«Я більше вбачаю проблему, яка може виникнути з паливно-мастильними матеріалами. Тому що йде загальне зростання цін на нафту. Ви знаєте, що ми її багато імпортуємо, вона завозилась з території Польщі. Якщо там і надалі будуть відбуватись простої і ще й плюс зростання цін на нафту, то це призведе до її здорожчання всередині країни. Відповідно це потягне за собою здорожчання усього ланцюжка логістики. І ми будемо бачити, що всередині країни через фактори, яких фактично не повинно бути, частково зростуть ціни на продукти харчування. Принаймні може так відбутись», – сказав експерт.

До того ж, як зазначив експерт, зазвичай в кінці листопада та в грудні формуються контракти на поставку продуктів на наступний рік. Через те, що українські виробники наразі не мають змоги доставляти продукцію вчасно, контрагенти перезаключають договори з кимось іншим.

Оценка материала:

5.00 / 1
Чи зростуть ціни на продукти через блокування кордонів 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
04.12.2023 299
Еще материалы раздела «Економіка»