<
НОВИНИ ДНЯ: Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітня  Коли Лазарева субота 2024 року: дата, традиції, що можна і не можна робити  В Держдепі США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків з-за кордону  Де в Україні будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 27 квітня  У США сподіваються, що надання Україні ATACMS переконає Німеччину надати Taurus  Шойгу стане "сакральною жертвою": у Зеленського спрогнозували долю міністра  Постачання зброї та боєприпасів з нового пакета допомоги Україні вже почалися, - Пентагонвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
16.12.2023 337

Люди успадкували "ген жайворонка" від неандертальців – дослідження

Науковці проаналізували ДНК сучасних людей і неандертальців.

7f1c9b185ab1c24666f56703fc5b703b_16.12.23

ДНК неандертальця може пояснити, чому деякі з людей є жайворонками. Пише ТСН. 

Про це пише The Guardian.

Американські вчені виявили, що гени, успадковані від наших доісторичних родичів, можуть сприяти тому, що деякі люди стають жайворонками, що дозволяє їм комфортніше прокидатися і лягати спати раніше, ніж інші.

Хоча більша частина генів, отриманих сучасною людиною внаслідок стародавнього схрещування, була відсіяна під час еволюції, невелика частина залишилася, найімовірніше, тому, що вони допомогли раннім сучасним людям адаптуватися до нового середовища проживання, коли ті залишили Африку і перебралися до Євразії.

"Аналізуючи фрагменти ДНК неандертальців, які залишилися в геномах сучасної людини, ми виявили разючу тенденцію", - сказав Джон Капра, епідеміолог з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско. За його словами, багато з них вплинули на гени, які керують біологічним годинником сучасної людини, в більшості випадків "підвищуючи схильність до жайворонка".

Homo sapiens мігрували з Африки до Євразії близько 70000 років тому. Після прибуття вони зіткнулися з неандертальцями, які вже пристосувалися до життя в холоднішому кліматі, заселили територію сотні тисяч років тому. Завдяки схрещуванню між групами люди, що нині живуть, несуть до 4% ДНК неандертальців, зокрема гени, пов'язані з пігментацією шкіри, волоссям, жиром та імунітетом.

Капра та його колеги проаналізували ДНК сучасних людей і неандертальців і виявили, що в біологічному годиннику або циркадних ритмах цих двох груп беруть участь різні генетичні варіанти. Оскільки предки сучасних людей спарювалися з неандертальцями, цілком можливо, що деякі з людей, що нині живуть, є носіями неандертальських варіантів, міркували вони.

Щоб перевірити, дослідники звернулися до британського біобанку, який зберігає інформацію про генетику, здоров'я та спосіб життя пів мільйона людей. Мало того, що багато людей є носіями цих варіантів, гени постійно пов'язані з раннім пробудженням, пишуть вчені Genome Biology and Evolution.

Але щоб стати жайворонком, не потрібні гени неандертальця. Сотні різних генів впливають на те, коли люди сплять і прокидаються, а також існує безліч екологічних і культурних впливів. Загалом гени неандертальців мають лише незначний вплив.

Капра підозрює, що багато сучасних людей несуть у собі гени неандертальців, тому що вони допомогли своїм предкам адаптуватися до життя у вищих широтах. "Ми не думаємо, що бути жайворонком насправді корисно. Радше ми думаємо, що це сигнал про те, що у нас є більш швидкий годинник, який краще адаптується до сезонних змін рівня освітленості, - сказав Капра. - У більш високих широтах корисно мати гнучкіший годинник, здатний краще змінюватися відповідно до змінних сезонних рівнів освітленості".

Оценка материала:

5.00 / 2
Люди успадкували "ген жайворонка" від неандертальців – дослідження 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
16.12.2023 337
Еще материалы раздела «Суспільство»