НОВИНИ ДНЯ: Посол Ізраїлю у РФ розповів, що може швидко зруйнувати путінську економіку  Зеленський зробив несподівану заяву про своє президентство: за яких умов можливі вибори  У Путіна та Сі є розбіжності, але їх об’єднує спільне прагнення: аналітик назвав, яке саме  Не пропустіть: державні свята в Україні 2026 року з точними датами — чи будуть додаткові вихідні дні  Питання не в дефіциті літаків, а пілотів: Зеленський пояснив потребу в МіГ-29 від Польщі  Мотивація попри війну: Соціологи пояснили, що допомагає українцям не втрачати сенс життя  "Це грабіж": Путін обурився через заморожені активи та погрожує Європі судамивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
23.12.2023 791

Українська кутя на Святвечір - покроковий рецепт

Це традиційна страва, яка повинна бути в кожному домі на Різдво.

ca1824fbccf83e03e47d4f3f48cdd1de_23.12.23

Різдво - одне з головних християнських свят, яке традиційно відзначають у колі сім'ї. За традицією, ввечері на Різдво на столі повинні стояти 12 страв, однією з яких є кутя. Ми сьогодні ділимося з вами класичним варіантом приготування цієї страви - з медом і сухофруктами. Пише ТСН. 

Інгредієнти:

  • пшениця - 150 г
  • мак - 150 г
  • родзинки - 100 г
  • горіхи волоські - 150 г
  • в'ялена вишня - 100 г
  • курага - 100 г
  • мед - 150 г

Приготування:

Крок 1

Пшеницю треба брати спеціальну очищену, світлого кольору і великими зернами. Перед приготуванням її потрібно добре вимити і залити водою на кілька годин (краще на ніч), вона трохи набубнявіє і стане м'якшою.

Злийте цю воду і промийте вашу пшеницю кілька разів у проточній воді.

Крок 2

Перекладіть пшеницю в каструлю, залийте водою і поставте на вогонь. Варіть на маленькому вогні приблизно 1 годину і не забувайте помішувати. Якщо вода википає - підлийте трохи. Ваша мета - м'які зерна, але щоб зберегли форму. Також важливо, щоб у вареній пшениці залишилося зовсім небагато рідини, щоб ваша кутя не була сухою.

Крок 3

Тепер час приготувати мак. Звісно, ви можете перетерти його і в ступці, але простіше це робити за допомогою блендера або кавомолки. Після того, як мак подрібнено, перекладіть його в каструльку, залийте водою так, щоб вона його трохи покрила і варіть на маленькому вогні, поки вода не википить. Дайте маку повністю охолонути.

Крок 4

Тепер черга сухофруктів і горіхів. Горіхи трохи подрібніть, для цього покладіть їх у пакет і побийте молотком для відбивання м'яса або качалкою. Якщо волоські горіхи м'які - можна посікти їх ножем.

Сухофрукти обов'язково заливаємо окропом на кілька хвилин. Після зливаємо цю воду і промиваємо в проточній.

Крок 5

У готову кашу додаємо мак, горіхи, сухофрукти та мед. Кількість меду визначайте за смаком. Ретельно все перемішайте.

Оценка материала:

5.00 / 1
Українська кутя на Святвечір - покроковий рецепт 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
23.12.2023 791
Еще материалы раздела «Суспільство»