Життя та Стиль
Суспільство
Українська кутя на Святвечір - покроковий рецепт
Це традиційна страва, яка повинна бути в кожному домі на Різдво.
Різдво - одне з головних християнських свят, яке традиційно відзначають у колі сім'ї. За традицією, ввечері на Різдво на столі повинні стояти 12 страв, однією з яких є кутя. Ми сьогодні ділимося з вами класичним варіантом приготування цієї страви - з медом і сухофруктами. Пише ТСН.
Інгредієнти:
- пшениця - 150 г
- мак - 150 г
- родзинки - 100 г
- горіхи волоські - 150 г
- в'ялена вишня - 100 г
- курага - 100 г
- мед - 150 г
Приготування:
Крок 1
Пшеницю треба брати спеціальну очищену, світлого кольору і великими зернами. Перед приготуванням її потрібно добре вимити і залити водою на кілька годин (краще на ніч), вона трохи набубнявіє і стане м'якшою.
Злийте цю воду і промийте вашу пшеницю кілька разів у проточній воді.
Крок 2
Перекладіть пшеницю в каструлю, залийте водою і поставте на вогонь. Варіть на маленькому вогні приблизно 1 годину і не забувайте помішувати. Якщо вода википає - підлийте трохи. Ваша мета - м'які зерна, але щоб зберегли форму. Також важливо, щоб у вареній пшениці залишилося зовсім небагато рідини, щоб ваша кутя не була сухою.
Крок 3
Тепер час приготувати мак. Звісно, ви можете перетерти його і в ступці, але простіше це робити за допомогою блендера або кавомолки. Після того, як мак подрібнено, перекладіть його в каструльку, залийте водою так, щоб вона його трохи покрила і варіть на маленькому вогні, поки вода не википить. Дайте маку повністю охолонути.
Крок 4
Тепер черга сухофруктів і горіхів. Горіхи трохи подрібніть, для цього покладіть їх у пакет і побийте молотком для відбивання м'яса або качалкою. Якщо волоські горіхи м'які - можна посікти їх ножем.
Сухофрукти обов'язково заливаємо окропом на кілька хвилин. Після зливаємо цю воду і промиваємо в проточній.
Крок 5
У готову кашу додаємо мак, горіхи, сухофрукти та мед. Кількість меду визначайте за смаком. Ретельно все перемішайте.