<
НОВИНИ ДНЯ: Україна знищує кораблі-ракетоносії Чорноморського флоту швидше, ніж РФ їх будує  Банки України отримали рекордний прибуток з початку року  Україна націоналізує два трубні заводи, які пов'язані з російським олігархом Горіловським  В Україні знову похолодає: синоптик назвав конкретні дати  Видатні українські військові минулого, які неодноразово давали прочуханки росіянам  Як можуть зрости ціни на автомобільне паливо з липня: прогноз експертів  Літні "плюси" будуть не скрізь. Синоптик розповіла про погоду на завтра в Українівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
25.12.2023 795

Салати на Новий рік 2024: рецепти "Олів'є" по-новому

Класичний рецепт салату "Олів'є" традиційно прикрашає новорічний стіл українців. Але щороку кухарі вигадують все нові і нові його варіації, які точно варті вашої уваги.

Салати на Новий рік 2024: рецепти "Олів'є" по-новому. Пише ТСН. 

Салат "Олів'є": історія страви

Якщо вас цікавить запитання "хто придумав "Олів'є"?", то своєю появою та ім'ям цей салат завдячує французькому кулінару Люсьєну Олів'є. Створив він його у XIX столітті. Спершу відомий шеф-повар придумав страву від назвою "майонез із дичі". Щоб приготувати її на блюдо викладали шматочками філе рябчиків і куропаток, перемішане з кубиками охолодженого бульйону. Поруч обов'язково клали ракові шийки, які поливали спеціальним соусом, а в центрі було місце для картоплі з маринованими артишоками. Прикрашали страву рубленими перепелиними яйцями. Насправді останні в їжу не призначалися. Їх використовували лише як декор.

Якось кулінар Олів'є побачив, як його помічник, який любив добряче попоїсти, змішав всі інгредієнти разом з перепелиними яйцями, а потім із задоволенням це все з'їв. Кулінар був дуже здивований, але наступного дня вирішив повторити новий "рецепт" та ще й полив зверху всі компоненти майонезом. Саме так і з'явився популярний і донині салат "Олів'є".

Звісно в той час більшість відомих страв були зовсім не такими. Як і салат "Олів'є". Оригінальний рецепт складався не з ковбаси, а з вареного м'яса куропаток, рябчиків, ракових шийок, але виходив дуже вартісним. Сам же Люсьєн зберігав рецепт свого "шедевру" в таємниці до самої смерті. Лише в березні 1894 року в журналі "Наша їжа" був надрукований рецепт салату "Олів'є", коли кулінар вже покинув цей світ. Як зробити "Олів'є" класичний:

Рябчики – ½ штуки. Картопля – 3 штуки. Огірки – 1 штука. Салат – 3-4 листа. Майонез Провансаль – 1 ½ стіл. ложки. Ракові шийки – 3 штуки. Заливне (холодець) – ¼ склянки. Каперси – 1 чайна ложка. Оливки – 3-5 штук. Правила приготування: Нарізати філе добре смаженого рябчика і змішати з бланкетами відвареної, нерозсипчастої картоплі та скибочками свіжих огірків, додати каперсів та оливок і залити великою кількістю майонезу провансаль, з додаванням сої кабуль. Остудивши, перекласти в кришталеву вазу, оформити раковими шийками, листками салату латук і рубаним холодцем. Подавати дуже холодним. Свіжі огірки можна замінити великими корнішонами. Замість рябчиків, можна брати телятину або курку, але справжній салат Олів’є готується неодмінно з рябчиків.

З часом салат "Олів'є" змінився. Зокрема, наші мами стали використовувати більш доступні інгредієнти, які продавалися на полицях магазинів.

Салат "Олів'є" з запечених овочів та яловичини від Євгена Клопотенка

Якщо ви хочете здивувати своїх рідних та близьких унікальним рецептом класичного салату, спробуйте варіант "Олів'є" з запечених овочів та яловичини від Євгена Клопотенка.

Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • яловичина (телятина) запечена – 200 г
  • картопля – 2 шт.
  • морква – 2 шт.
  • солоний огірок – 3 шт.
  • заморожений горошок – 100 г
  • цибуля – 1 шт.
  • домашній майонез – за смаком
  • сіль, перець – за смаком

Процес приготування такого цікавого салату "Олів'є" досить простий і не потребує особливих навиків:

  1. Запекти шматок яловичини.
  2. На одне деко на фольгу викласти моркву, буряк, посолити. Додати невелику кількість води. Коли вона буде випаровуватися, овочі залишатимуться соковитими та смачними. Накрити другим шаром фольги.
  3. Відправити до духовки на 30 хвилин за температури 180 градусів.
  4. Нарізати готові овочі та м'ясо кубиками, додати подрібнену цибулю і солоний огірок. Розморозити і додати горошок.
  5. Заправити домашнім майонезом за смаком.

Рецепт "Олів'є" з тунцем і без майонезу

У YouTube каналі "Salat i Misto" пропонують приготувати салат "Олів'є" з тунцем і без майонезу. Потрібно взяти такі інгредієнти:

  • картопля – 2 шт.
  • морква – 2 шт.
  • яйця – 3 шт.
  • мариновані огірки – 3 шт.
  • фіолетова цибуля – 1 шт.
  • зелена цибуля – 1 пучок
  • кукурудза консервована 150 г
  • тунець консервований 200 г
  • заправка: сметана 15% 2 ст. л., йогурт білий 2 ст. л., гірчиця американська 1 ст. л.

Приготування дуже просте:

  1. Нарізати відварену картоплю, мариновані огірки, відварені яйця, фіолетову цибулю та моркву кубиками.
  2. Перемішати, додати консервовану кукурудзу та тунець шматочками, нарізати і додати зелену цибулю.
  3. Заправка: змішати всі інгредієнти, додати в салат. Перемішати.

Як готувати вегетаріанське "Олів'є"

Українка Ольга Богатирьова, яка працює кухаркою в Іспанії, поділилася своїми рецептами салату "Олів'є", серед яких є вегетаріанський та дитячий варіанти. Їх також варто взяти до уваги.

Як приготувати "Олів'є" для вегетаріанців? Насамперед потрібні такі інгредієнти (на 1 порцію):

  • 2,5 столові ложки вареної стручкової квасолі;
  • 2 столові ложки свіжого огірка;
  • 2 столові ложки вареної морквини;
  • 3,5 столові ложки вареної картоплі;
  • 1,5 столові ложки солодкої цибулі;
  • 2 столові ложки консервованого горошку;
  • 1 варене яйце (якщо ви споживаєте яйця в їжу);
  • 2 столові ложки грецького йогурту без домішків;
  • сіль та паприка за смаком.

Приготування не потребує великих зусиль:

  1. Варену моркву, свіжий огірок, варену картоплю, солодку цибулю нарізати кубиками.
  2. Змішати всі інгредієнти.
  3. За бажанням додати сіль і паприку.
  4. Приправити вегетаріанський салат "Олів'є" грецьким йогуртом.

Якщо ж вам хочеться приготувати салат "Олів'є" для діток, щоб він був корисним та смачним, варто взяти такі продукти (на 1 порцію):

  • 2 столові ложки відвареного індичого м'яса;
  • 2 відварений перепелиних яйця;
  • 2 столові ложки свіжого огірка;
  • 2 столові ложки відвареної морквини;
  • 3,5 столові ложки відвареної картоплі;
  • олія та сіль.

Приготування дуже просте. Всі відварені інгредієнти (морква, картопля, яйця, м'ясо), а також свіжий огірок потрібно нарізати кубиками. Посолити за смаком. Заправити олією та розкласти на порції.

Оценка материала:

5.00 / 2
Салати на Новий рік 2024: рецепти "Олів'є" по-новому 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
25.12.2023 795
Еще материалы раздела «Суспільство»