<
НОВИНИ ДНЯ: Розпочинається найцікавіше: Кримському мосту невдовзі настане кінець  На Волині знайшли історичну пам’ятку часів Київської Русі  В Украине в понедельник, 6 мая, ожидается облачная погода. Местами возможны кратковременные дожди  В Україні потеплішає, але будуть грози: прогноз на початок тижня  Погода змінюється: в Україну йдуть дощі та грози  Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток 6 – 12 травня  В Україні тиждень почнеться з дощів, удень до +25°всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
29.12.2023 1591

Що таке каперси: з чим їх їдять, користь і шкода продукту

Каперси — це квіткові бутони куща каперсника, який раніше зростав лише в Середземномор'ї та деяких частинах Азії. Сьогодні його вирощують по всьому світу.

4784620a2712dbfbf33927912f41b331_29.12.23

В їжу вживають бутони чагарника, які за розміром і формою трохи схожі на невеликі зелені оливки. Каперси стали популярними ще за часів Древньої Греції, де їх використовували як аперетив. Пише ТСН. 

100 г консервованих каперсів містять:

  • 23 ккал;
  • 2 г білків;
  • 5 г вуглеводів;
  • 0,9 г жирів.

В чому користь каперсів

Каперси вирізняються трохи терпкуватим і гострим смаком. Найбільше вони нагадують гірчицю — і це не дивно, адже містять гірчичну олію.

Продукт має антидіабетичні та антиоксидантні властивості, містить фосфор, кальцій, холін, мідь, залізо, йод, калій, марганець, натрій, а також вітаміни С, А, Е, РР, К і групи В.

Каперси допомагають підтримувати здоров'я репродуктивної системи жінок, запобігають розвитку раку яєчників і шийки матки.

Бутони каперсника багаті на клітковину, а тому добре діють на травну систему, насичують організм. У продукті додатково міститься вітамін А, який покращує здоров'я волосся, нігтів і шкіри.

Для чоловіків каперси — продукт номер 1 в раціоні. Вони позитивно впливають на опорно-руховий апарат, м'язову систему. А ще допомагають підтримувати роботу серцево-судинної системи, зменшуючи ризики виникнення патологій серця.

Завдяки кальцію та фосфору каперси корисні і для дітей. Вони покращують м'язову тканину, роблять кістки сильнішими. А ще цей продукт підвищує роботу мозку. Однак варто зазначити, що включати каперси до дитячого раціону варто після 3 років, і дуже обережно. Можливе виникнення алергічної реакції.

Кому не можна їсти каперси

Зазвичай протипоказання для вживання каперсів пов'язані з хронічними захворюваннями. Консервовані бутони містять велику кількість натрію, тому їх варто вживати з обережністю людям із серцево-судинними захворюваннями.

За надмірного вживання каперси можуть спровокувати набряки і підвищення артеріального тиску. Тому вони протипоказані людям з патологіями сечовивідних систем, нирок. А ще вони можуть стати причиною загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.

Можлива індивідуальна непереносимість каперсів, алергічна реакція на продукт.

Як вибрати і зберігати каперси

У свіжому вигляді каперси дуже гірчать, тому їдять їх лише консервованими, соленими, маринованими. Під час вибору продукту зверніть увагу на розмір бутонів. Вважається, чим менші каперси, тим яскравіший у них смак.

Також зверніть увагу на країну-виробника. Найкраще, якщо це буде Італія або Греція.

Віддавайте перевагу каперсам у скляній банці зі щільною кришкою. Важливо, щоб маринад не був каламутним на вигляд.

Цей продукт доволі унікальний, а тому замінити його нічим неможливо. Можете спробувати додати до маринаду або соусу зелені оливки, мариновані огірки, гірчичне масло. Але смак буде інакшим.

З чим їдять каперси

Каперси мають низьку калорійність, однак вводити їх у раціон варто з обережністю. Річ у тому, що в консервованому продукті дуже багато солі. Найпростіший варіант — додати каперси до соусу. Наприклад, саме вони роблять смак легендарного соусу тартар таким особливим.

Каперси допомагають підсилити смак вегетаріанських страв. Їх можна поєднувати з помідорами, анчоусами, оливками, лимоном.

Мариновані каперси чудово підходять до рибних і м'ясних страв. Наприклад, їх можна додати до супу, рибної ікри, овочевого салату. А ще вони добре смакують із копченим лососем. Додати каперси можна навіть до звичайного пюре.

Оценка материала:

5.00 / 4
Що таке каперси: з чим їх їдять, користь і шкода продукту 5.00 5 4
Життя та Стиль / Суспільство
29.12.2023 1591
Еще материалы раздела «Суспільство»