Життя та Стиль
Суспільство
Салати на Новий рік 2024: рецепти "Олів'є" по-новому
Класичний рецепт салату "Олів'є" традиційно прикрашає новорічний стіл українців.
Але щороку кухарі вигадують все нові і нові його варіації, які точно варті вашої уваги. Пише ТСН.
Салат "Олів'є": історія страви
Якщо вас цікавить запитання "хто придумав "Олів'є"?", то своєю появою та ім'ям цей салат завдячує французькому кулінару Люсьєну Олів'є. Створив він його у XIX столітті. Спершу відомий шеф-повар придумав страву від назвою "майонез із дичі". Щоб приготувати її на блюдо викладали шматочками філе рябчиків і куропаток, перемішане з кубиками охолодженого бульйону. Поруч обов'язково клали ракові шийки, які поливали спеціальним соусом, а в центрі було місце для картоплі з маринованими артишоками. Прикрашали страву рубленими перепелиними яйцями. Насправді останні в їжу не призначалися. Їх використовували лише як декор.
Якось кулінар Олів'є побачив, як його помічник, який любив добряче попоїсти, змішав всі інгредієнти разом з перепелиними яйцями, а потім із задоволенням це все з'їв. Кулінар був дуже здивований, але наступного дня вирішив повторити новий "рецепт" та ще й полив зверху всі компоненти майонезом. Саме так і з'явився популярний і донині салат "Олів'є".
Звісно в той час більшість відомих страв були зовсім не такими. Як і салат "Олів'є". Оригінальний рецепт складався не з ковбаси, а з вареного м'яса куропаток, рябчиків, ракових шийок, але виходив дуже вартісним. Сам же Люсьєн зберігав рецепт свого "шедевру" в таємниці до самої смерті. Лише в березні 1894 року в журналі "Наша їжа" був надрукований рецепт салату "Олів'є", коли кулінар вже покинув цей світ. Як зробити "Олів'є" класичний:
Рябчики – ½ штуки. Картопля – 3 штуки. Огірки – 1 штука. Салат – 3-4 листа. Майонез Провансаль – 1 ½ стіл. ложки. Ракові шийки – 3 штуки. Заливне (холодець) – ¼ склянки. Каперси – 1 чайна ложка. Оливки – 3-5 штук. Правила приготування: Нарізати філе добре смаженого рябчика і змішати з бланкетами відвареної, нерозсипчастої картоплі та скибочками свіжих огірків, додати каперсів та оливок і залити великою кількістю майонезу провансаль, з додаванням сої кабуль. Остудивши, перекласти в кришталеву вазу, оформити раковими шийками, листками салату латук і рубаним холодцем. Подавати дуже холодним. Свіжі огірки можна замінити великими корнішонами. Замість рябчиків, можна брати телятину або курку, але справжній салат Олів’є готується неодмінно з рябчиків.
З часом салат "Олів'є" змінився. Зокрема, наші мами стали використовувати більш доступні інгредієнти, які продавалися на полицях магазинів.
Салат "Олів'є" з запечених овочів та яловичини від Євгена Клопотенка
Якщо ви хочете здивувати своїх рідних та близьких унікальним рецептом класичного салату, спробуйте варіант "Олів'є" з запечених овочів та яловичини від Євгена Клопотенка.
Вам знадобляться такі інгредієнти:
- яловичина (телятина) запечена – 200 г
- картопля – 2 шт.
- морква – 2 шт.
- солоний огірок – 3 шт.
- заморожений горошок – 100 г
- цибуля – 1 шт.
- домашній майонез – за смаком
- сіль, перець – за смаком
Процес приготування такого цікавого салату "Олів'є" досить простий і не потребує особливих навиків:
- Запекти шматок яловичини.
- На одне деко на фольгу викласти моркву, буряк, посолити. Додати невелику кількість води. Коли вона буде випаровуватися, овочі залишатимуться соковитими та смачними. Накрити другим шаром фольги.
- Відправити до духовки на 30 хвилин за температури 180 градусів.
- Нарізати готові овочі та м'ясо кубиками, додати подрібнену цибулю і солоний огірок. Розморозити і додати горошок.
- Заправити домашнім майонезом за смаком.
Рецепт "Олів'є" з тунцем і без майонезу
У YouTube каналі "Salat i Misto" пропонують приготувати салат "Олів'є" з тунцем і без майонезу. Потрібно взяти такі інгредієнти:
- картопля – 2 шт.
- морква – 2 шт.
- яйця – 3 шт.
- мариновані огірки – 3 шт.
- фіолетова цибуля – 1 шт.
- зелена цибуля – 1 пучок
- кукурудза консервована 150 г
- тунець консервований 200 г
- заправка: сметана 15% 2 ст. л., йогурт білий 2 ст. л., гірчиця американська 1 ст. л.
Приготування дуже просте:
- Нарізати відварену картоплю, мариновані огірки, відварені яйця, фіолетову цибулю та моркву кубиками.
- Перемішати, додати консервовану кукурудзу та тунець шматочками, нарізати і додати зелену цибулю.
- Заправка: змішати всі інгредієнти, додати в салат. Перемішати.
Як готувати вегетаріанське "Олів'є"
Українка Ольга Богатирьова, яка працює кухаркою в Іспанії, поділилася своїми рецептами салату "Олів'є", серед яких є вегетаріанський та дитячий варіанти. Їх також варто взяти до уваги.
Як приготувати "Олів'є" для вегетаріанців? Насамперед потрібні такі інгредієнти (на 1 порцію):
- 2,5 столові ложки вареної стручкової квасолі;
- 2 столові ложки свіжого огірка;
- 2 столові ложки вареної морквини;
- 3,5 столові ложки вареної картоплі;
- 1,5 столові ложки солодкої цибулі;
- 2 столові ложки консервованого горошку;
- 1 варене яйце (якщо ви споживаєте яйця в їжу);
- 2 столові ложки грецького йогурту без домішків;
- сіль та паприка за смаком.
Приготування не потребує великих зусиль:
- Варену моркву, свіжий огірок, варену картоплю, солодку цибулю нарізати кубиками.
- Змішати всі інгредієнти.
- За бажанням додати сіль і паприку.
- Приправити вегетаріанський салат "Олів'є" грецьким йогуртом.
Якщо ж вам хочеться приготувати салат "Олів'є" для діток, щоб він був корисним та смачним, варто взяти такі продукти (на 1 порцію):
- 2 столові ложки відвареного індичого м'яса;
- 2 відварений перепелиних яйця;
- 2 столові ложки свіжого огірка;
- 2 столові ложки відвареної морквини;
- 3,5 столові ложки відвареної картоплі;
- олія та сіль.
Приготування дуже просте. Всі відварені інгредієнти (морква, картопля, яйця, м'ясо), а також свіжий огірок потрібно нарізати кубиками. Посолити за смаком. Заправити олією та розкласти на порції.