<
НОВИНИ ДНЯ: "Пасха" чи "Великдень", "куліч" чи "паска": як говорити правильно  Новий закон про мобілізацію: для українців можуть змінитися правила перетину кордону  В Україну насуваються заморозки у Великодні дні  "Кулічів у нас точно не було". Інтерв'ю з етнологом про Великодні заборони, традиції і Паску Мертвих  Споживчі кредити. Що потрібно знати перед оформленням позики  В Україні стане трохи прохолодніше: прогноз погоди на 3 травня  У Міноборони розповіли, коли запрацює електронний кабінет військовозобов’язаноговсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
03.01.2024 839

Метеорологиня назвала дату зниження температури до — 20, потепління до +7 й розповіла, коли буде хурделиця

Наталія Голеня із Укргідрометцентру надала прогноз погоди на першу половину січня.

614f0aef-3e6193d62bb89512a140aea6e5650b74_03.01.24

Арктичний холод панує на півночі Європи і намагається зайти на територію України. Але йому поки не дають тут розгулятися західні повітряні потоки, які приносять атлантичне тепло і нівелюють цей холод з півночі. 

Про це NV розповіла Наталія Голеня, заступниця начальника відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру.

Найближчої доби в країні очікується зниження температури: у північних, центральних і східних областях очікується до −3…−8 вночі і -5 вдень, а в Чернігівській і Сумській областях і до 16 градусів морозу вночі. Попри це у наступні дні — 4−5 січня — завдяки теплим повітряним масам із заходу температура повітря буде «плюсовою» — в межах +1…+7 вночі та вдень в Україні окрім півночі, де очікується у цей час 0…-5 градусів.

«Та це тепло пройде, і 6−7−8 січня знову з півночі може зайти холодне арктичне повітря, яке принесе морози, — стверджує Голеня. — У північних, центральних і східних регіонах України найхолодніше: вночі −10…−15, на північному сході місцями і до 18−20 градусів морозу».

А 7−8 січня можливе ускладнення погодних умов на тлі зіткнення повітряних мас з півночі і півдня, — підкреслює синоптикиня.

«В західних та північних областях будуть снігопади, хуртовини, — продовжує вона. — А південь і схід України будуть з опадами переважно у вигляді дощу. Центр — це дощ і мокрий сніг, налипання мокрого снігу, ожеледь».

Потім цей циклон переміститься на схід, а з півночі знову може зайти холодне повітря, тож 9−10 січня морози посиляться і будуть не тільки на півночі і заході, але і в центральних та навіть південних і східних областях.

Втім, період похолодання завершиться 10 січня, і до середини місяця прийде послаблення морозів до 0…-5 градусів у північних областях і навіть відлига — у південних.

У Києві та області найближчої доби чекаємо на зниження температури і опади у вигляді снігу, 4−5 січня — до 0…-5 градусів і опади у вигляді мокрого снігу та дощу. 6−8 січня, на старе Різдво, або Водохрещення за новим календарем, знову повернуться морози. А 7−8 січня можливі значні снігопади.

Як раніше повідомляв Укргідрометцентр, середньомісячна температура повітря у грудні в Києві дорівнювала +0,7 градусів, що на 2,5 градуси вище за кліматичну норму. При цьому у третій декаді у столиці було встановлено шість температурних рекордів.

Найхолоднішим днем впродовж місяця у столиці стало 7 грудня, коли мінімальна температура під ранок знизилась до -9, а найтеплішим — 20 грудня, коли максимальна температура досягла +10,6.

Оценка материала:

5.00 / 2
Метеорологиня назвала дату зниження температури до — 20, потепління до +7 й розповіла, коли буде хурделиця 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
03.01.2024 839
Еще материалы раздела «Суспільство»