НОВИНИ ДНЯ: Чому Зеленський бачить у Трампі шанс на завершення війни: The Telegraph дізнався деталі  "Довгі Нептуни" та 30 тисяч дальнобійних дронів: Зеленський розповів про українську зброю  Похолодання в Україні: синоптик розказав, де температура впаде до "мінусів"  У четвер Україні прогнозують погіршення погоди: дощ, сніг та ожеледицю  В Україні 20 листопада буде вітряно, на заході - похолодання та дощ із мокрим снігом  Потепління до +14, але ненадовго: синоптикиня озвучила прогноз погоди в Україні на 19 листопада  Зима близько: де в Україні чекати на сніг в понеділоквсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
05.01.2024 1057

Водохресний Святвечір: чому його називають "Голодна кутя", які традиції та обряди існують

5 січня віряни святкують Водохресний Святвечір (Надвечір'я Богоявлення або Голодна кутя). Дата свята змінилася після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар.

7ebfcb0c1127dff62329aad6a70c737a_05.01.24

Водохресний Святвечір — святковий вечір, який завжди припадає на 5 січня, тобто напередодні великого церковного свята Богоявлення Господнього (Водохреща). В цей час починають проводити обряди, які пов'язані із освяченням води. Пише ТСН. 

В народі Водохресний Святвечір отримав назву "Голодна кутя". А все тому, що святковий стіл повинен бути пісним, а ще цього дня закінчувалися всі застілля й гучні розваги.

Водохресний Святвечір: що він означає

Назва "Святвечір" у церкві пов'язана з традицією ставити на святковий стіл кутю або сочиво. Страву обов'язково готують із пшениці або рису, додають родзинки та інші сухофрукти. Також обов'язковими атрибутами вважаються перетертий мак і запашний мед.

5 січня — пісний день. Тому до вечора дозволяється лише пити воду. Після святкової вечері, яка також складається лише з пісних страв, продовжують поститися, поки в церкві не освятять воду.

Віряни обов'язково йдуть на святкову ранкову літургію, а коли повертаються, починають займатися прибиранням в оселі, приготуванням страв. Ввечері знову йдуть до храму на вечірнє богослужіння, після якого господар дому окроплює освяченою водою всі кімнати, дає кожному членові родини випити ковток рідини і запрошує всіх до столу.

Традиції та обряди

В народі Водохресний Святвечір вважали розгулом нечистої сили. Існувала думка, що вона найбільш небезпечна для людей у певний час доби, а саме від опівночі до 3 години ночі. Ці години ще навіть називали "диявольськими".

Для вірян цей день — день суворого покаяння та посту. Вони готують людей до світлого та важливого свята — Хрещення Господнього, яке святкується з особливою урочистістю. В церкві проводять одразу два обряди, які пов'язані з освяченням води:

  • напередодні Хрещення Господнього (тобто на Водохресний Святвечір) — всередині храму;
  • в день самого Хрещення Господнього — на річці, озері чи іншому джерелі.

Здавна вірили, що водохресна вода допомагає очиститися від хвороб і гріхів, дає благословення Господнє. Цікаво, що наші предки наділяли особливою силою і сніг, зібраний напередодні Водохреща. Ним умивалися, а потім довго зберігали та використовували для різних господарських потреб. Дівчата обтирали обличчя талим снігом, щоб залишатися молодими і гарними весь рік.

Перед Водохресним Святвечором господар будинку малював крейдою хрест на дверях. Це береже оселю від нечистої сили.

Народні прикмети на 5 січня

  • йде сніг на Водохресний Святвечір — буде хороший врожай зернових;
  • небо вночі тьмяне, зірок не видно — восени буде мало грибів;
  • на небі яскраві зірки — будуть добре плодитися ягнята;
  • багато снігу на деревах — до хорошого урожаю меду та плодів;
  • йде сніг вранці — буде багато хліба та гречки.

Страви на Водохресний Святвечір

Традиційно на столі повинні бути лише пісні страви:

  • Голодна кутя — головна страва на святковому столі, готується з пшениці, перетертого маку, родзинок, меду. Додавати масло заборонено.
  • Пісний борщ — традиційна українська страва, яка готується цього дня без м'яса.
  • Запечена риба — найкраще готувати її на грилі чи в духовці. Можна додати гарнір з овочів.
  • Пісні пироги — начинка може бути різною (від картоплі до яблук).
  • Компот із сухофруктів — також його називають узваром. Найчастіше використовують сушені груші, яблука, чорнослив і курагу.

Оценка материала:

5.00 / 1
Водохресний Святвечір: чому його називають "Голодна кутя", які традиції та обряди існують 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
05.01.2024 1057
Еще материалы раздела «Суспільство»