<
НОВИНИ ДНЯ: Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Перший в Києві. Міноборони заявило про відкриття нового Центр рекрутингу до ЗСУ  Скільки НПЗ Росії треба знищити для впливу на війну: Черник пояснив  Рецепт курячого філе з шинкою та сиром у паніруванні  Міжнародні та державні свята в травні 2024 року: як працюватимуть та відпочиватимуть українці  Заморозки повертаються до України: де та коли буде "мінус"всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
06.01.2024 4049

В Україну йдуть сильні морози: синоптик сказав, коли їх чекати

В Україну йдуть сильні морози: синоптик сказав, коли їх чекати

У деяких регіонах очікується до -25. Пише zn.ua.

Як прогнозували синоптики, перший місяць зими був доволі теплим, але вже у січні температура буде знижуватися. Кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич попередив, що в кінці першої декади січня наша країна опиниться під впливом арктичного холоду, місцями температура повітря може знизитись до -20…-25 °С.

На півночі Європи, включно зі Скандинавським півостровом, поступово накопичується холодне арктичне повітря. Тут вже минулої доби температура повітря знижувалася до -35...-40 °С, а місцями в улоговинах на півночі Швеції та Фінляндії до -41...-43 °С. В цей же час у багатьох країнах центральної та південно-східної Європи спостерігаються аномально високі значення температури, які сягають +10…+15 °С, в Іспанії та Італії місцями до +20…+22 °С.

Таким чином, температурні контрасти між різними частинами Європи перевищують 60 °С. Наслідком такого температурного градієнта на досить невеликій території є інтенсивна циклонічна діяльність та загострення атмосферних фронтів.

В Україні ж до кінця першої декади січня утримається переважно нестійка погода в нашій країні з тенденцією поступового зниження температури, починаючи з північних та північно-західних областей. Значні температурні контрасти між північними та південними регіонами сприятимуть випаданню опадів у вигляді снігу, мокрого снігу, на півдні у вигляді дощу з переходом у сніг.

7 та 8 січня у південних, східних та центральних регіонах погодні умови погіршаться на тлі розвитку циклонічної діяльності над Чорним морем та Кримом. Тут очікуються значні опади у вигляді снігу та дощу, місцями налипання мокрого снігу, 8 січня хуртовини та поривчастий вітер північного та північно-східного напрямку.

Температура повітря 5 січня коливатиметься в діапазоні від -10...-13 °С на крайній півночі України в нічний час до +10...+13 °С на Одещині та у Криму.

Протягом 6 січня почнеться більш масштабне по території похолодання – вже ввечері температура у північних областях та на Поліссі становитиме -8…-13 °С, у центральних та південних областях +4…+9 °С.

Вранці 7 січня на крайній півночі Чернігівської та Сумської областей стовпчики термометрів опустяться до -20...-24°С, у цей же час на території Криму ще затримається тепло, тут до +10...+12 °С.

8 січня холодне арктичне повітря пошириться на більшу частину України, крім Приазов'я та Криму. Температура в нічний час становитиме -7...-12 °С, у північних та західних областях -16...-22 °С, вдень коливатиметься в межах -6...-12 °С, у Криму до +12...+14 °С.

У період із 9 по 12 січня похолодання охопить також південні області. Середньодобова температура в Україні опуститься на 8 – 13 °С нижче за норму і коливатиметься в нічні години в межах -12…-17 °С, у західних та північних регіонах місцями -18…-25 °С. У Криму, на півдні Одеської області та у Приазов'ї вночі -8...-13 °С, вдень -4...-9 °С.

Метеоролог зазначив, що на даний момент точно сказати, наскільки довго протримається період аномально холодної погоди, досить складно, але в будь-якому випадку до середини місяця істотних змін і різкого потепління не передбачається.

Нагадаємо, яким буде перший місяць зими 2024 за прогнозом Укргідрометцентра. Зазвичай середня місячна температура повітря у січні складає 0-6° морозу, в Криму від 1° морозу до 4° тепла.

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україну йдуть сильні морози: синоптик сказав, коли їх чекати 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
06.01.2024 4049
Еще материалы раздела «Суспільство»