<
НОВИНИ ДНЯ: Зеленський: співвідношення втрат сьогодні - 1 українець до 6 росіян  Що треба знати водіям мотоциклів та скутерів про власну безпеку: поради поліції  Коли в Україні почне спадати спека: синоптикиня назвала дати  Повістки поштою, відключення світла, вступна кампанія: що зміниться в липні  Відверто про війну, переговори з Путіним та перемогу: що говорив Зеленський в інтерв’ю The Philadelphia Inquirer  Зеленський анонсував переговори з партнерами щодо дозволу на удари по аеродромах РФ  Спека до +37. Синоптик дала прогроз погоди в Україні на 2 липнявсі новини дня
Політика
Україна
06.01.2024 570

ISW розказав, які міста росіяни планують захопити до кінця зими

Росіяни можуть форсувати захоплення Куп’янська Харківської області вже у найближчі тижні. Їхнє військове угруповання у цьому районі виглядає менш виснаженим, ніж російські підрозділи, що наступають в інших частинах Східної України.

Таким спостереженням поділився у черговому своєму звіті Американський Інститут вивчення війни ISW.

З посиланням на українських офіційних осіб в ISW кажуть, що російські війська мають на меті захопити Куп’янськ і Борову протягом зими 2024 року. Захоплення Росією цих міст, ймовірно, змусило б українські сили залишити східний берег річки Оскіл у Харківській області та створило б умови для майбутніх наступальних операцій Росії на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна. При цьому темп російських операцій на куп’янському напрямку та конфігурація російських сил в окупованих Луганській і Харківській областях загалом не вказує на загрозу широкомасштабного наступу Росії.

В ISW вважають, що російські війська навряд чи накопичили достатньо сил у Бєлгородській області, щоб підтримувати початок широкомасштабних наступальних операцій атаками на півночі чи північному сході Харківської області.

Однак схоже, що росіяни поступово відновили підрозділи, які були сильно виснажені під час українського контрнаступу у вересні 2022 року та невдалого наступу Росії взимку-навесні 2023 року. Тож тепер ці відновлені підрозділи російське командування має намір використати, аби посилити локалізований наступ, який російські війська почали на Харківщині в жовтні 2023 року.

При цьому ISW підкреслює, що йдеться саме про локалізований наступ. Дослідники погоджуються з оцінкою українських військових, які не спостерігають змін у складі російських військ у Харківській області та на територіях Росії, що межують з Харківською областю. Інтенсивність російських атак на куп'янському напрямку за останні три дні навіть дещо знизилася через погані погодні умови.

Тобто російські війська можуть активізувати наступальні дії, але не почати повномасштабну наступальну операцію тими угрупованнями, що мають нині на куп’янському напрямку.

Оценка материала:

5.00 / 1
ISW розказав, які міста росіяни планують захопити до кінця зими 5.00 5 1
Політика / Україна
06.01.2024 570
Еще материалы раздела «Україна»