<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні 16 травня переважно без опадів, вдень до +18°  США передадуть Україні більш далекобійну зброю, - Нуланд  Картопляні деруни з шинкою та сиром: цікавий рецепт  В Києві стане тепліше: прогноз на 16 травня  Банки знизили ставки за депозитами: під який відсоток можна покласти гроші  Чому Путін раптово заговорив про мир: експерт пояснив, чого прагне РФ  Натяк на потепління: як зміниться погода в Україні 16 травнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
06.01.2024 550

Інфляція впала нижче цілі НБУ вперше за три роки

Споживча інфляція в Україні в листопаді 2023 року сповільнилася до 5,1%завдяки подальшому зниженню тиску з боку витрат бізнесу, насамперед завдяки дешевшій харчовій сировині, а також поліпшенню очікувань в умовах збереження курсової стійкості. За оцінками НБУ, інфляція продовжила знижуватися й у грудні.

Про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ (січень 2024 року).

Експерти НБУ не наводять цифри оцінки зростання цін за грудень, але згідно з оприлюдненим графіком, річна інфляція впала нижче 5% (цільового показника регулятора) вперше з листопада 2020 року.

Держстат оприлюднить офіційні дані по інфляції 10 січня.

За даними НБУ, зростання цін на послуги, непродовольчі товари та продукти, що мають значну частку імпорту в собівартості, сповільнилося завдяки поліпшенню очікувань в умовах контрольованої ситуації на валютному ринку.

"Додатковим чинником було зниженням тиску з боку витрат бізнесу, зокрема завдяки дешевшій харчовій сировині на тлі більших урожаїв 2023 року", - йдеться в огляді.

Темпи зростання цін на продовольство залишилися низькими, хоча вони дещо збільшилися через скорочення пропозиції продукції нижчої якості (зокрема картоплі) та перехід на дорожчу тепличну продукцію (помідори та огірки).

"Певний внесок у зростання продовольчої інфляції також мала блокада кордонів", - додали в НБУ.

Як зазначили в НБУ, після пришвидшення в листопаді на тлі ускладненої логістики, ціни на пальне в грудні сповільнили зростання завдяки зниженню світових цін на нафту та постачанню пального альтернативними шляхами, що нівелювало ефекти блокади.

Подорожчання алкогольних напоїв та тютюнових виробів укотре пригальмувало завдяки повільнішому зростанню виробничих витрат на тлі тиску з боку тіньової пропозиції та поліпшення очікувань, йдеться в огляді.

"Стримував адміністративну інфляцію й мораторій на підвищення низки тарифів на житлово-комунальні послуги", - додали в НБУ.

Оценка материала:

5.00 / 1
Інфляція впала нижче цілі НБУ вперше за три роки 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
06.01.2024 550
Еще материалы раздела «Економіка»