<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Стосується Росії. У НАТО назвали Китаю умову для гарних відносин із Заходом  Кулеба назвав дві умови для ефективності санкцій проти РФ  Як приготувати йогуртовий десерт з ягодами  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Як отримання ЗСУ артснарядів від США змінить характер боїв на фронті: думка експерта  Китай заявив про наростання "негативних факторів" у відносинах зі СШАвсі новини дня
Життя та Стиль
Події
07.01.2024 333

Україна намагається послабити російську парасольку ППО над Кримом, - ISW

Українські війська проводять багатоденну кампанію з нанесення ударів по російських військових об'єктах у тимчасово окупованому Криму і вже успішно вразили кілька цілей у різних районах півострову.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

У звіті послалися на інформацію російських джерел про те, що в ніч з 5 на 6 січня українські Сили оборони вдарили чотирма крилатими ракетами Storm Shadow по адміністративній будівлі на російському аеродромі "Саки" біля селища Новофедорівка у Криму.

Міноборони Росії повідомило, що в ніч з 5 на 6 січня російські сили знищили п'ять українських безпілотників і чотири ракети над Чорним морем і Кримом. А 6 січня - шість українських ракет "Нептун" над північно-західною частиною Чорного моря.

Командувач ВПС України генерал-лейтенант Микола Олещук подякував українським пілотам за успішне ураження цілей на аеродромі "Саки", але не уточнив, чи йдеться про українські удари 4, 5 або 6 січня. Він опублікував супутникові знімки, на яких видно ціль успішного українського удару по аеродрому "Саки". В ISW зазначили, що наразі не можуть ідентифікувати ціль.

Головне управління військової розвідки Міноборони України повідомило, що ГУР, ВПС України та українські війська провели комплексну спецоперацію, під час якої 4 січня було завдано удару по російських радіолокаційних позиціях на аеродромі "Саки" і складу техніки поблизу Гришиного (60 км на північний схід від Євпаторії). ГУР опублікувало супутникові знімки, на яких зображені пошкодження вказаного російського складу боєприпасів.

Українські офіційні особи та джерела повідомляють, що починаючи з 4 січня, Збройні сили також завдали ударів по радіолокаційній системі протиповітряної оборони та центру зв'язку в Євпаторії, що відповідальний за координацію операцій російської ППО в окупованому Криму. Також були атаковані склади боєприпасів біля Первомайського (82 км на північ від Сімферополя) та російському командному пункту під Севастополем.

"Ці повідомлення вказують на те, що українські ракети та безпілотники проникають крізь російську систему протиповітряної оборони в окупованому Криму та успішно вразили деякі намічені цілі. Пов'язаний з Кремлем відомий російський військовий блогер повідомив, що Сили оборони завдають ударів, спрямованих на послаблення російської системи ППО над окупованим Кримом", - йдеться у звіті ISW.

Інститут вивчення війни наразі відмовився оцінювати мету нинішньої української кампанії з нанесення ударів по російських тилових районах в окупованому Криму. Там нагадали, що влітку 2023 року українські війська провели ударну кампанію проти російської військової інфраструктури, штабів, логістичних маршрутів та об'єктів Чорноморського флоту, що витіснила російські військово-морські операції із західної частини Чорного моря. Метою кампанії було послаблення здатності російських військових використовувати Крим як плацдарм і тил для оборонних операцій на півдні України.

Оценка материала:

5.00 / 1
Україна намагається послабити російську парасольку ППО над Кримом, - ISW 5.00 5 1
Життя та Стиль / Події
07.01.2024 333
Еще материалы раздела «Події»