<
НОВИНИ ДНЯ: "Стратегічно необґрунтований крок": дипломат Брайза про критику Білого дому щодо ударів по НПЗ в РФ  Глава Rheinmetall закликав Німеччину до збільшення військових витрат  Рубані котлети з індички: швидкий рецепт  Скільки витрачати на великодній стіл: українці дали відповідь  Дощі та тепло на Великдень: прогноз погоди в Україні на 5 травня  На саміті миру у Швейцарії розроблятимуть спільну позицію щодо початку переговорів з РФ – ОП  Дефіциту ATACMS не буде: чи це правда і скільки таких ракет є у СШАвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
15.01.2024 1676

Тиранозавр не був найбільшим хижаком свого часу: вчені знайшли новий вид динозаврів

На думку вчених, Tyrannosaurus mcraeensis, ймовірно, бродив Землею за 7 мільйонів років до появи тиранозавра рекса.

4091da0c5e6862c9a9dc949c2838beec_15.01.24

Тиранозавр не був найбільшим хижаком свого часу. Вчені з США знайшли новий вид суперхижака. Пише ТСН. 

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в у журналі Scientific Reports, передає CNN.

Американські вчені встановили, що рештки знайденого у Нью-Мексико динозавра належали родичу тиранозавра рекса. Tyrannosaurus mcraeensis з'явився раніше і був більшим за найвідомішого з усіх динозаврів.

На думку вчених, Tyrannosaurus mcraeensis, ймовірно, бродив Землею за 7 мільйонів років до появи тиранозавра рекса. Вік кісток був датований 72-73 мільйонами років у пізній кампанський – ранній маастрихтський період.

Кістки Tyrannosaurus mcraeensis були виявлені за десятиліття до того, як істота офіційно отримала свою наукову назву. Близько чверті його скам’янілого черепа було знайдено протягом 1980-х і початку 90-х років у районі, який зараз відомий як Елефант-Б’ютт, Нью-Мексико. Через розмір зразків кістки спочатку були класифіковані Музеєм природної історії та науки Нью-Мексико як тиранозавр рекс, який виріс до 12 метрів у довжину та мав 10 тонн ваги.

"Нижня щелепа тираннозавра досить міцна. Наша щелепа, очевидно, велика і зубаста, але вона стрункіша, ніж ми зазвичай бачимо у тиранозавра рекса. Міцна щелепа T. rex означала, що він "може робити все, що забажає". Більш тонка щелепа, навіть із великими зубами, означає, що вона матиме меншу силу прикусу", — зазначив співавтор дослідження Ентоні Р. Фіорілло. Інша велика відмінність полягала в тому, що, на відміну від T. rex, T. mcraeensis не мав помітного валика над очима. Вчені вважають, що хребет Т. рекса використовувався для залучення партнерів, подібно до рогів оленів або лосів. У T. mcraeensis гребінь набагато тонший.

Масивні тиранозаври, ймовірно, виникли як еволюційна адаптація до наявності великих травоїдних тварин, пишуть автори. Однак, згідно з дослідженням, чому саме виникли гігантські рослиноїдні динозаври, досі залишається нез’ясованою загадкою.

Фіорілло додав, що, на відміну від карликового тиранозавра, знайденого в Арктиці — під назвою Nanuqsaurus hoglundi — T. mcraeensis, ймовірно, не зазнав різких змін температури та світла на півдні Північної Америки, тому він міг продовжувати рости. Арктичні умови могли зіграти певну роль у виразно мініатюрних розмірах N. hoglundi, але загалом інші тиранозавриди того ж періоду були набагато меншими за T. mcraeensis.

Нагадаємо, вчені виявили новий вид динозаврів з унікальною будовою черепа.

Оценка материала:

5.00 / 2
Тиранозавр не був найбільшим хижаком свого часу: вчені знайшли новий вид динозаврів 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
15.01.2024 1676
Еще материалы раздела «Суспільство»