<
НОВИНИ ДНЯ: Соціологи оцінили рівень готовність українців до мобілізації  На яку погоду чекати у травні: відповідь метеорологині  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізацію  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітня  Коли Лазарева субота 2024 року: дата, традиції, що можна і не можна робитивсі новини дня
Бізнес
Економіка
18.01.2024 374

Підвищення акцизу на автогаз може додатково дати бюджету 1 млрд грн щомісяця, - експерт

Найближчим часом експерти прогнозують підвищення цін на автомобільний газ (пропан-бутан) - через заплановане владою підвищення ставки акцизу на скраплений газ. Разом з тим, підвищення акцизу може додатково дати бюджету 1 млрд грн щомісяця.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на економіста Сергія Лямця.

На його думку, акцизи потрібні для наповнення бюджету, з якого фінансуються ЗСУ та оборонка.

Крім того, у порівнянні з рештою країн Європи, акциз на автогаз в Україні є найнижчим (дивіться мапу), а у пропорції до бензину та дизпального - ще меншим.

Також державний бюджет втрачає кошти через "народне пальне", оскільки все більше людей "переходять на газ.

З 2024 олку 50% отриманого державою акцизу піде у загальний бюджет, тобто вони можуть бути витрачені на оборону, а це, за наведеними Лямцем даними - додатково 1 млрд грн на місяць (або 131 млн євро на рік).

"Мільярд гривень на місяць - це 50 000 FPV-дронів, або 500 комплексів БПЛА Punisher на місяць. За чинною пропорцією, власник бензинового авто платить в чотири рази більше, ніж власник авто з ГБО. В разі підвищення акцизу на LPG розрив збережеться, але стане значно меншим. Тобто, власники авто на газу дадуть на оборону більше", - зазначає експерт.

На думку експерта, альтернатив підвищенню акцизу немає, адже є питання щодо продовження фінансової допомоги Україні з боку західних партнерів, а військові витрати України вони в принципі не фінансують.

"Підвищення акцизів на автогаз - небажане явище, як і будь-яке підвищення податків. Але Україна перебуває у стані війни, і нам вкрай необхідно активувати усі можливі резерви надходження податків. Просто зараз не на часі гратися у популізм", - резюмує він.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2023 року голова комітету Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що протягом найближчих кількох місяців акциз на автогаз повинен бути підвищений більше, ніж у 3 рази: з 52 євро за 1 тисячу літрів до 160-170 євро.

Оценка материала:

5.00 / 2
Підвищення акцизу на автогаз може додатково дати бюджету 1 млрд грн щомісяця, - експерт 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
18.01.2024 374
Еще материалы раздела «Економіка»