НОВИНИ ДНЯ: Пляцок "Снікерс": рецепт традиційної страви з сучасним смаком від Лілії Цвіт  В Україну прийде антициклон Gustav. Яка буде погода на вихідних та коли чекати спеку  Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни  В ISW розповіли про фактори, що допоможуть ЗСУ провести вдалий контрнаступ  В Україну йде похолодання: синоптикиня назвала дату зміни погоди і дала детальний прогноз  Нацбанк назвав банкноти, які підробляють найчастіше  Третині українців вистачає грошей тільки на їжу: шокувальне соцопитуваннявсі новини дня
Прес-релізи
Спорт
22.01.2024 370

Незвичайні природні явища в Україні

Останні кілька місяців вражали українців дивовижними природними явищами такими як полярне сяйво та зимові грози. Живучи другий рік в умовах війни, люди повʼязують ці дива з різними прикметами, проте ми спробували розібратися, чому бувають такі аномалії в природі. Вечір 5 листопада 2023 року для українців став особливим, оскільки небо над багатьма областями прикрасило рідкісне явище – північне сяйво «Аврора». Воно є нетиповим для нашого географічного регіону, тому здивувало не лише пересічних громадян, але й науковців.

Чому виникає полярне сяйво

Полярне сяйво побачити в Україні можна так само часто, як виграти в VIP Casino. Воно виникає внаслідок взаємодії сонячного вітру та магнітосфери Землі. В основі цього явища лежить рух заряджених частинок, які викидаються з Сонця у простір у вигляді сонячного вітру. Ці заряджені частинки, головним чином електрони та протони, рухаються вздовж ліній магнітного поля Землі та зіштовхуються з атомами та молекулами газів у верхньому прошарку атмосфери.

Під час взаємодії з атмосферою електрони або іонізують атоми (забирають у них електрони) або переходять на вищі енергетичні рівні, а потім, повертаючись на свої стабільні рівні, випромінюють світло. У випадку полярного сяйва, це світлове випромінювання спостерігається у вигляді різних кольорів, таких як зелений, червоний, фіолетовий, оранжевий та інші. Чим більше енергії передається частинкам атмосфери, тим яскравішим та різноманітнішим є полярне сяйво.

Чого очікувати в майбутньому

В Україні ймовірність спостереження полярного сяйва у найближчі два-три роки збільшиться через наближення до максимуму сонячної активності. Північне сяйво само по собі не є поганим чи добрим, проте його поява пов'язана із магнітними бурями, які можуть впливати на Землю та самопочуття її мешканців.

kaz_18.01.24_12

Зимові грози

Початок року вразив жителів Київщини, Чернігівщини та інших областей аномальною погодою, коли пройшла сніжна буря з грозою та блискавкою. Звуки грому та мерехтіння блискавок додали наляканості жителям, які вже два роки пристосовуються до умов війни. Особливо здивувала гроза у січні, адже це подія, яку майже ніхто не пам'ятає.

Чому виникають зимові грози:

  • блискавки у січні виникають через турбулентність, спричинену холодним фронтом повітря, що насувається на тепле повітря;
  • кристалики льоду в хмарі взаємодіють, виробляючи заряджені частинки;
  • у верхній частині хмари формуються позитивно заряджені частинки, а в нижній — негативно заряджені.

Це створює передумови для утворення блискавок між хмарами чи всередині них.

Спалах блискавок виникає, коли великий негативний заряд у нижній частині хмари зустрічається з позитивним зарядом, що йде від землі. Сніжна гроза була аномальною для січня, адже такі явища фіксуються лише весняними та літніми місяцями.

Оценка материала:

5.00 / 3
Незвичайні природні явища в Україні 5.00 5 3
Прес-релізи / Спорт
22.01.2024 370
Еще материалы раздела «Спорт»