<
НОВИНИ ДНЯ: Путіну вистачить тижня: в ГУР назвали країни, на які може напасти Росія  Штрафом не обмежитися. Є 14 причин, через які водії можуть залишитися без прав  Весна пішла на вихідний: частину України підморозить найближчими днями  Синоптик розказала, яка погода чекає на українців у Провідну неділю  Глава Пентагону підтвердив, що США призупинили постачання боєприпасів до Ізраїлю  Антициклон Thomas мчить до України: синоптик розказала, як зміниться погода  9 травня в Україні збережеться суха і прохолодна погодавсі новини дня
Політика
Україна
23.01.2024 1238

Кого в Україні вважають ухилянтом та скільки яке покарання за це "світить": відповідь адвоката

В Україні триває загальна мобілізація. Призову підлягають усі чоловіки від 18 до 60 років, однак за певних умов громадянина можуть визнати ухилянтом та притягнути до адміністративної або кримінальної відповідальності.

1985b6f2c068b635a8ce9e9eb2db69d6_23.01.24

Адвокат Олександр Камша пояснив, у якому випадку людину визнають ухилянтом та яке покарання може загрожувати. Пише ТСН. 

Про це пише NV.

Так, адвокат порадив слідкувати за актуальністю власних даних кожному з військовозобов'язаних, які перебувають на обліку, та, у разі необхідності, проводити звіряння даних, у передбачені Порядком строки, задля уникнення можливості притягнення до адміністративної відповідальності.

Олександр Камша наголосив, що призовники, військовозобов'язані та резервісти мають виконувати Порядок організації та ведення військового обліку, який нині передбачає таке:

  • перебування на військовому обліку;
  • прибуття за викликом через повістку в ТЦК;
  • проходження медогляду;
  • уточнення даних, коли ті змінюються;
  • не змінювати місце проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час;
  • ставати на військовий облік протягом семи днів з дня зміни місця проживання;
  • подавати до 1 жовтня щороку документи, що підтверджують право громадян на відстрочку від призову на строкову військову службу;
  • звіряти власні персональні дані не рідше, як раз на п‘ять років.

Також юрист зазначив, що кримінальна відповідальність в Україні настає за ухилення від мобілізації або ухилення від військового обліку чи зборів за умов, які описані в статтях 335−337 Кримінального кодексу України. Йдеться, зокрема про такі правопорушення:

  • ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;
  • ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.

Відповідальність настає, коли військовозобов'язаний, який не має права на відстрочку після належного вручення повістки, який пройшов військово-лікарську комісію та був визнаний придатним або обмежено придатним до служби та належним чином особисто отримав мобілізаційне розпорядження, в якому були вказані всі реквізити, зокрема дата вручення та дата і адреса прибуття до пункту збору, не з’явився до пункту збору у зазначену дату.

Виключенням є наявність поважних причин, через які громадянин не зміг прибути до пункту збору. Вони обов’язково мають бути підтверджені документально.

Кримінальна відповідальність за ухилення відповідно до статей Кримінального кодексу України передбачається наступна:

  • за статтею 335 ― до 3 років обмеження волі;
  • за статтею 336 — від 3 до 5 років позбавлення волі;
  • за статтею 337 передбачено штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до одного року виправних робіт у разі ухилення, військовозобов'язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником ТЦК, керівниками відповідних органів СБУ, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України.

За законом після попередження, у разі повторного порушення, настає кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що особисто він на сьогодні не бачить поки що потреби мобілізувати пів мільйона людей в Україні.

Оценка материала:

5.00 / 3
Кого в Україні вважають ухилянтом та скільки яке покарання за це "світить": відповідь адвоката 5.00 5 3
Політика / Україна
23.01.2024 1238
Еще материалы раздела «Україна»