<
НОВИНИ ДНЯ: Майже пів мільйона: Британія шокувала втратами російської армії у війні в Україні  Рецепт овочевого салату з огірком, болгарським перцем, морквою та гострою заправкою  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей та активно застосовує на фронті – BILD  Чи зможуть далекобійні ATACMS повністю знищити Кримський міст: відповідь експерта  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
Політика
Україна
27.01.2024 252

Армія РФ дедалі частіше використовує хімічну зброю проти ЗСУ, - ISW

Російські війська нарощують використання хімічної зброї в Україні, чим порушують Конвенцію про заборону хімічної зброї, учасницею якої є Російська Федерація.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Інститут посилається на брифінг речника Українського центру дослідження трофейного та перспективного озброєння і військової техніки Генерального штабу України Андрія Рудика від 25 січня.

Під час брифінгу капітан заявив, що у грудні 2023 року російські війська почали використовувати гранати РГ-ВО з хлорацетофеноном, який є різновидом сльозогінного газу, що використовується для боротьби з масовими заворушеннями. За словами Рудика, з того часу українські офіційні особи зафіксували 81 випадок використання російськими військами гранат РГ-ВО.

ISW нагадав, що раніше Генеральний штаб України повідомив про використання російськими військами з 14 грудня нового типу спеціальної гранати, що містить газ CS (2-хлорбензалмалононітрил, також РХБЗ). І додав, що за перші два тижні січня російські війська застосували хімічну зброю щонайменше 51 раз.

"Наприкінці грудня російська 810-та морська піхотна бригада визнала, що умисно застосовує хімічну зброю, скидаючи гранати К-51 з газом CS з безпілотників на українські позиції біля Кринок на східному (лівому) березі Херсонської області", - йдеться у звіті.

Рудик заявив, що гранати РГ-ВО можуть вбити особовий склад у бліндажі або закритому приміщенні протягом п'яти хвилин. За його словами, дослідження показало, що нещодавно використана російська граната РГ-ВО була виготовлена на невстановленому, але, ймовірно, російському заводі у 2023 році.

На його думку, Росія, ймовірно, намагається оцінити міжнародну реакцію на застосування хімічної зброї в Україні, щоб розширити тип зброї, яку використовують російські війська.

В ISW нагадали, що Росія є учасницею Конвенції про заборону хімічної зброї. Документ забороняє використання РХБЗ як методу ведення війни.

Використання хімічної зброї РФ проти України

Українські військові повідомили про зростання динаміки використання російськими загарбниками хімічних боєприпасів. Щодня фіксується до 10 випадків застосування хімічних речовин.

Військові зафіксували уже 626 фактів застосування Росією боєприпасів, що споряджені отруйними хімічними речовинами. З них 51 випадок зафіксований лише у січні цього року.

Чиновники адміністрації президента США Джо Байдена повідомили про ризик застосування Росією хімічної зброї в Україні. У Білому домі занепокоєні, що росіяни підуть на такий відчайдушний крок у разі нових провалів на фронті.

Оценка материала:

5.00 / 1
Армія РФ дедалі частіше використовує хімічну зброю проти ЗСУ, - ISW 5.00 5 1
Політика / Україна
27.01.2024 252
Еще материалы раздела «Україна»