<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
28.01.2024 219

В Україні зростають ціни на молоко

В Україні значно зросли ціни на молочну сировину протягом 2023 року. Так, наприкінці грудня, ціна на сировину досягла понад 15 гривень за кілограм, що відображає приріст майже на 30% за останні чотири місяці.

Менеджер з маркетингу оптового аграрного ринку «Шувар» Тетяна Попович розповіла «24 каналу», як це може позначитися цінах в майбутньому.

Зараз український ринок молока та молочних продуктів відчуває вплив кількох ключових факторів. Так, згідно з інформацією від Держстату, вартість молока та молочних продуктів в цілому збільшилася на 10% упродовж року.

За словами Попович, основною причиною підвищення цін є дефіцит сировини, обумовлений зниженням чисельності великої рогатої худоби. Так, кількість корів у 2023 році зменшилася на майже 40% порівняно з 2017 роком.

Експерт додала, що цінові показники залежать від імпорту молокопродукції.

«Високі ціни на внутрішні молочні продукти можуть призвести до збільшення їхнього імпорту. Підвищення витрат на енергію, пальне та логістику для переробних підприємств також сприяють зростанню цін», – сказала вона.

Але є шанс, що ціни на молочну сировину можуть знизитися, адже переробні компанії зараз стикаються з обмеженнями у фінансових ресурсах, необхідних для підтримання високих закупівельних цін.

Корективи у підвищення цін на продовольчі товари (в тому числі, на молочні продукти) вносить загострення ситуації з логістикою через війну.

Експерт зазначила, що український ринок молока та молочних продуктів переживає період невпевненості, характеризуючись високими цінами, зниженням поголів'я худоби та потенційним зростанням імпорту.

Так, станом на 24 січня, середня вартість 1 літра молока з 3,2% жирності становить 35 гривень, а кілограм солодковершкового масла ДСТУ з 72,5% жирності коштує 240 гривень.

Оценка материала:

5.00 / 1
В Україні зростають ціни на молоко 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
28.01.2024 219
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»