<
НОВИНИ ДНЯ: Паска від Лілії Цвіт: давній рецепт господинь  Доступ до виплат та реєстрація. Які зміни для українців ухвалили у Польщі  Якою буде погода на Великдень: детальний прогноз на вихідні в Україні  Путін хоче покарати Шойгу за нездатність досягти цілей у війні в Україні: в ISW назвали ознаки  Рецепт заварної лимонної паски  На вихідних в Україні похолоднішає, - прогноз  З якими хворобами можуть мобілізувати: Міноборони опублікувало списоквсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
02.02.2024 264

Астронавти показали Землю в золотому світінні

Вчені зробили зображення світіння атмосфери.

9c1895f85fa0e0d9591fdceecc982827_02.02.24

Астронавти з борта Міжнародної космічної станції (МКС) зробили фото власного світіння атмосфери Землі. На знімку видно золотисту смугу світла, яка освітлює горизонт нашої планети. Пише ТСН. 

Про це пише Space.

Фотографія зроблена на висоті 415 кілометрів, коли орбітальна лабораторія пролітала над Тихим океаном на північний схід від Папуа-Нової Гвінеї.

Такий оптичний феномен називається світінням атмосфери, або світінням повітря. Воно виникає, коли сонячне світло взаємодіє з атомами й молекулами земної атмосфери. Завдяки цьому наше небо ніколи не буває повністю темним, навіть якщо "вимкнути" світло зірок.

А якщо детальніше — молекули азоту, кисню, натрію й озону у верхніх шарах земної атмосфери збуджуються ультрафіолетовим випромінюванням сонячного світла і так само виділяють світло, стикаючись одна з одною. Від концентрації того чи того елемента у атмосфері й залежить відтінок такого сяяння, оскільки кожен дає свій відтінок.

Зазвичай світіння атмосфери виглядає як зеленувато-помаранчева смуга навколо Землі. Утім, на новому знімку Міжнародної космічної станції — незвичайне золотаве сяйво, що освітлює земний горизонт разом із яскравою рудою смугою на тлі зоряного неба.

Нагадаємо, раніше апарат NASA вперше зафіксував панорамний краєвид Червоної планети. Нові зображення, які фіксують прозорі шари хмар і пилу, допоможуть вченим краще зрозуміти атмосферу Марса.

Оценка материала:

5.00 / 2
Астронавти показали Землю в золотому світінні 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
02.02.2024 264
Еще материалы раздела «Суспільство»