НОВИНИ ДНЯ: Рецепт сирної запіканки з манкою  Синоптики погіршили прогноз погоди на вихідні: які регіони постраждають найбільше  Байден хоче списати майже 5 мільярдів доларів боргу Україні  Розвідка Британії оцінила зміни в армії РФ за час повномасштабної війни  Жителів низки регіонів України попередили про ожеледицю на дорогах у найближчу добу  Банки скоротили іпотечне кредитування українців  У Росії найбільша алмазна компанія заявила про кризу і закриття копаленьвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
10.02.2024 326

Шоколадно-бананова бабка: рецепт смачної випічки

Шоколад та банан – класичне поєднання смаків. Але в цьому рецепті має значення ще й поєднання фактур. Банани додають у тісто масу вологи, тому кінцевий результат вийде соковитим не в приклад сухому шоколадному кексу.

Рецепт цієї бабки можна суттєво спростити, якщо відмовитися від приготування штрейзеля — хрумкої посилки, яка надає випічці особливого смаку. Замінити штрейзель можна товченими горіхами, теж буде по-своєму смачно. Пише ТСН. 

Інгредієнти для тіста

  • 127 г незбираного молока
  • 316 г борошна
  • 85 г цільнозернового борошна
  • 71 г світло-коричневого цукру
  • 2 чайні ложки швидкодійних дріжджів
  • половина чайної ложки дрібної морської солі
  • половина чайної ложки меленої кориці
  • 2 середніх стиглих банана, розім'ятих у пюре
  • 1 велике яйце
  • 1 великий яєчний жовток

Інгредієнти для начинки

  • 115 г густих вершків
  • 85 г вершкового масла
  • 106 г світло-коричневого цукру
  • 142 г шоколаду, дрібно нарізаного
  • півтори чайні ложки чистого ванільного екстракту

Інгредієнти для штрейзеля

  • 60 г універсального борошна
  • 53 г світло-коричневого цукру
  • 11 г какао-порошку
  • половина чайної ложки дрібної морської солі
  • 71 г несоленого вершкового масла, розтопленого
  • 1 середній стиглий банан, дрібно нарізаний

Як приготувати тісто?

  • У невеликій каструлі нагрійте молоко на середньому вогні, поки воно не стане теплим на дотик, близько 2 хвилин. Перевірте температуру термометром; вона має бути близько 35 градусів.
  • У чаші електричного міксера з насадкою для тіста змішайте на низькій швидкості універсальне борошно, цільнозернове борошно, коричневий цукор, дріжджі, сіль і корицю.
  • Додайте тепле молоко, бананове пюре та яйця; перемішуйте на низькій швидкості протягом 3 хвилин. Збільште швидкість до середньої та перемішуйте ще 2 хвилини. Перекладіть тісто в злегка змащену маслом миску, накрийте харчовою плівкою і залишіть у теплому місці на 1 годину. Можливо, воно не збільшиться вдвічі, але матиме помітно пухкий вигляд.

Як приготувати начинку

  1. У середній каструлі змішайте густі вершки, вершкове масло, коричневий цукор, шоколад та ванільний екстракт.
  2. Нагрівайте на середньому або слабкому вогні, постійно помішуючи, поки шоколад та олія не розтануть, а цукор не розчиниться, близько 3 хвилин. Перекладіть у миску середнього розміру і дайте охолонути до однорідної суміші.

Як приготувати штрейзель

У середній мисці змішайте борошно, коричневий цукор, какао-порошок та сіль. Додайте розтоплене вершкове масло і перемішайте силіконовою лопаткою до утворення вологих крихт. Акуратно перемішайте шматочки банана.

Збираємо бабку

  1. Коли тісто підніметься, трохи змастіть форму для хліба розміром 9 на 5 дюймів антипригарним спреєм. На злегка посипаній борошном поверхні розкатайте тісто в прямокутник розміром приблизно 14 на 18 дюймів.
  2. Викладіть начинку по всьому тісту, а потім за допомогою зміщеної лопаточки розподіліть її рівним шаром по тісту до країв. Помірно посипте начинку трьома чвертями штрейзеля.
  3. Починаючи з однієї з коротких сторін, заверніть тісто в щільний спіральний рулет. Використовуйте скребок або ніж, щоб розрізати тісто навпіл. Скрутіть дві половинки разом, а потім перекладіть у підготовлену форму для хліба.
  4. Посипте бабку штрейзелем, що залишився. Накрийте поліетиленовою плівкою і дайте піднятися в теплому місці, поки вона не стане помітно пухкою, 35-45 хвилин.
  5. Ближче до кінця підйому розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте буханець доти, поки він не підрум'яниться на поверхні і не стане повністю пропеченим. Найкращий спосіб визначити це – виміряти внутрішню температуру; вона має становити близько 94 градуси.
  6. Дайте бабці охолонути всередині форми протягом 20 хвилин, потім перекладіть її на решітку і повністю остудіть, перш ніж нарізати та подавати.

Оценка материала:

5.00 / 1
Шоколадно-бананова бабка: рецепт смачної випічки 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
10.02.2024 326
Еще материалы раздела «Суспільство»