Життя та Стиль
Суспільство
Шоколадно-бананова бабка: рецепт смачної випічки
Шоколад та банан – класичне поєднання смаків. Але в цьому рецепті має значення ще й поєднання фактур. Банани додають у тісто масу вологи, тому кінцевий результат вийде соковитим не в приклад сухому шоколадному кексу.
Рецепт цієї бабки можна суттєво спростити, якщо відмовитися від приготування штрейзеля — хрумкої посилки, яка надає випічці особливого смаку. Замінити штрейзель можна товченими горіхами, теж буде по-своєму смачно. Пише ТСН.
Інгредієнти для тіста
- 127 г незбираного молока
- 316 г борошна
- 85 г цільнозернового борошна
- 71 г світло-коричневого цукру
- 2 чайні ложки швидкодійних дріжджів
- половина чайної ложки дрібної морської солі
- половина чайної ложки меленої кориці
- 2 середніх стиглих банана, розім'ятих у пюре
- 1 велике яйце
- 1 великий яєчний жовток
Інгредієнти для начинки
- 115 г густих вершків
- 85 г вершкового масла
- 106 г світло-коричневого цукру
- 142 г шоколаду, дрібно нарізаного
- півтори чайні ложки чистого ванільного екстракту
Інгредієнти для штрейзеля
- 60 г універсального борошна
- 53 г світло-коричневого цукру
- 11 г какао-порошку
- половина чайної ложки дрібної морської солі
- 71 г несоленого вершкового масла, розтопленого
- 1 середній стиглий банан, дрібно нарізаний
Як приготувати тісто?
- У невеликій каструлі нагрійте молоко на середньому вогні, поки воно не стане теплим на дотик, близько 2 хвилин. Перевірте температуру термометром; вона має бути близько 35 градусів.
- У чаші електричного міксера з насадкою для тіста змішайте на низькій швидкості універсальне борошно, цільнозернове борошно, коричневий цукор, дріжджі, сіль і корицю.
- Додайте тепле молоко, бананове пюре та яйця; перемішуйте на низькій швидкості протягом 3 хвилин. Збільште швидкість до середньої та перемішуйте ще 2 хвилини. Перекладіть тісто в злегка змащену маслом миску, накрийте харчовою плівкою і залишіть у теплому місці на 1 годину. Можливо, воно не збільшиться вдвічі, але матиме помітно пухкий вигляд.
Як приготувати начинку
- У середній каструлі змішайте густі вершки, вершкове масло, коричневий цукор, шоколад та ванільний екстракт.
- Нагрівайте на середньому або слабкому вогні, постійно помішуючи, поки шоколад та олія не розтануть, а цукор не розчиниться, близько 3 хвилин. Перекладіть у миску середнього розміру і дайте охолонути до однорідної суміші.
Як приготувати штрейзель
У середній мисці змішайте борошно, коричневий цукор, какао-порошок та сіль. Додайте розтоплене вершкове масло і перемішайте силіконовою лопаткою до утворення вологих крихт. Акуратно перемішайте шматочки банана.
Збираємо бабку
- Коли тісто підніметься, трохи змастіть форму для хліба розміром 9 на 5 дюймів антипригарним спреєм. На злегка посипаній борошном поверхні розкатайте тісто в прямокутник розміром приблизно 14 на 18 дюймів.
- Викладіть начинку по всьому тісту, а потім за допомогою зміщеної лопаточки розподіліть її рівним шаром по тісту до країв. Помірно посипте начинку трьома чвертями штрейзеля.
- Починаючи з однієї з коротких сторін, заверніть тісто в щільний спіральний рулет. Використовуйте скребок або ніж, щоб розрізати тісто навпіл. Скрутіть дві половинки разом, а потім перекладіть у підготовлену форму для хліба.
- Посипте бабку штрейзелем, що залишився. Накрийте поліетиленовою плівкою і дайте піднятися в теплому місці, поки вона не стане помітно пухкою, 35-45 хвилин.
- Ближче до кінця підйому розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте буханець доти, поки він не підрум'яниться на поверхні і не стане повністю пропеченим. Найкращий спосіб визначити це – виміряти внутрішню температуру; вона має становити близько 94 градуси.
- Дайте бабці охолонути всередині форми протягом 20 хвилин, потім перекладіть її на решітку і повністю остудіть, перш ніж нарізати та подавати.