<
НОВИНИ ДНЯ: Стосується Росії. У НАТО назвали Китаю умову для гарних відносин із Заходом  Кулеба назвав дві умови для ефективності санкцій проти РФ  Як приготувати йогуртовий десерт з ягодами  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Як отримання ЗСУ артснарядів від США змінить характер боїв на фронті: думка експерта  Китай заявив про наростання "негативних факторів" у відносинах зі США  Швидка паска без метушні з тістом: рецепт пишної та смачної випічкивсі новини дня
Бізнес
Економіка
15.02.2024 203

На відбудову України у наступні 10 років знадобиться 486 млрд доларів, – Світовий банк

За результати оновленої «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення (RDNA3)», станом на 31 грудня 2023 року загальна вартість відбудови та відновлення в Україні у найближчі 10 років становить 486 мільярдів доларів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресреліз Світового банку.

"Згідно з оцінкою, станом на 31 грудня 2023 року загальна вартість відбудови та відновлення в Україні становить 486 мільярдів доларів США впродовж наступного десятиліття. Ця цифра вища, ніж потреби, оцінені в 411 мільярдів доларів США рік тому", – йдеться у тексті пресрелізу.

Зазначається, що найвищі оцінки витрат на відновлення та реконструкцію знаходяться у житловому будівництві (17% від загальної суми), за ними йдуть транспорт (15%), комерція та промисловість (14%), сільське господарство (12%), енергетика (10%), соціальний захист та засоби існування (9%), та управління вибухонебезпекою (7%). В усіх секторах витрати на прибирання та управління уламками (і знесення, якщо потрібно) сягають майже 11 мільярдів доларів.

За оцінками української влади, лише у 2024 році країні знадобиться близько 15 мільярдів доларів США для невідкладних пріоритетних заходів з відбудови та відновлення як на національному, так і на місцевому рівнях, зокрема на відновлення житла, соціальної інфраструктури та послуг, енергетики та транспорту.

Наразі близько 5,5 мільярдів доларів США з цих потреб у фінансуванні вже забезпечені як міжнародними партнерами України, так і за рахунок її власного бюджету, проте близько 9,5 мільярдів доларів США залишаються не підкріпленими фінансуванням.

Загалом, згідно із результатами оцінки, прямі збитки України внаслідок повномасштабного вторгнення РФ вже становлять майже 152 мільярди доларів, причому найбільше постраждалі галузі - це житлове будівництво, транспорт, комерція та промисловість, енергетика і сільське господарство.

З моменту останньої оцінки (RDNA2) уряд України за підтримки своїх партнерів задовольнив деякі найважливіші потреби у відновленні. Наприклад, у секторі житлового будівництва у 2023 році витрачено 1 мільярд доларів на відновлення пошкоджених будівель. При цьому, по всій країні внаслідок повномасштабного вторгнення знищено або пошкоджено 10% житлового фонду.

У секторі транспорту було проведено понад 2 тисячі кілометрів аварійних робіт на автомагістралях, шосе та інших національних дорогах. У секторі освіти місцеві органи влади відбудували приблизно 500 освітніх установ. Частка освітніх установ із бомбосховищами в Україні вже зросла з 68% до 80%.

Оценка материала:

5.00 / 2
На відбудову України у наступні 10 років знадобиться 486 млрд доларів, – Світовий банк 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
15.02.2024 203
Еще материалы раздела «Економіка»