<
НОВИНИ ДНЯ: 8 травня Україну накриє антициклон: що буде з погодою  Чи будуть війська НАТО в Україні: хто із союзників "за", а хто – "проти" і що про це кажуть у Зеленського  Нардеп жорстко "пройшовся" по роботі ТЦК: забирають хворих і працівників оборонних підприємств  Мобілізація по-новому: експерт назвав ймовірну кількість чоловіків, яких призовуть  Синоптики попереджають про заморозки  Газові війни. Як РФ виманила в України кораблі, літаки та ракети і звідки космічні "борги"  У Міноборони назвали шість видів доплат для українських військовихвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
20.02.2024 303

Прощання з лютим. Чи будуть ще великі морози і коли прийде весна — прогноз від Птухи

Наталія Птуха, синоптикиня Укргідрометцентру розповіла NV про найтепліші і найхолодніші дні впродовж найближчого тижня, а також про те, коли настане метеорологічна весна.

55541_20.02.24

Найближча ніч ще буде морозною, та потім над Україною запанують повітряні потоки з півдня, які принесуть тепло навіть у північні регіони. Про це NV розповіла Наталія Птуха, синоптикиня Укргідрометцентру.

Тож в ніч на 20 лютого у більшості областей ще −1…−8, потім вдень — від -2 до +3, тепліше буде на півдні, де денна температура досягне +6 і на заході — до +8. «А вже надалі переважатимуть південні і південно-західні повітряні потоки, тож надходитиме більш тепла повітряна маса, — зазначила експертка. — 21−22 лютого вночі від +3 вже буде. В окремих регіонах температура ще опуститься до -4 морозу, але все одно тенденція в сторону її підвищення. Вдень +2…+8. В четвер 22 лютого у західних та частково південних областях вдень навіть до +11 може прогрітися повітря».

Щодо опадів, то 20−21 лютого через територію України проходитимуть атмосферні фронти з північного заходу, що принесуть у західних областях, Вінницькій та більшості північних областей невеликий локальний мокрий сніг та дощ. 21−22 лютого така погоді розповсюдиться по всій території України крім півдня.

Але в п’ятницю 23 лютого опади припиняються, буде все більше прояснень, каже Птуха. «Надійде потужна тепла повітряна маса із півдня, — додає експертка. — Водночас посилиться вітер». Вона не виключає, що вітер може бути сильним.

23−24 лютого у більшості областей буде без опадів. При цьому 24 лютого нічна температура повітря очікується близько 0…+6 по всій території України. А вдень у ці дні +6…+12, на сході і північному сході буде +2…+8, а на півдні Одещини +9…+15.

На вихідних можлива зміна синоптичних процесів і чергове надходження атмосферних фронтів з північного заходу. Це може спричинити опади, особливо у західних та північних областях, пояснює експертка. Йдеться про опади змішаної фази — дощ і мокрий сніг.

«Стрімкого коливання температур не прогнозуємо, але трохи знизиться температура на початок наступного тижня. Вже +10…+15 не буде», — попередила синоптикиня. Вона уточнила, що вночі на півночі і сході у цей час можливий невеликий мороз −1…−3.

У столиці та області 20 лютого вдень чекаємо на невеликий мокрий сніг та дощ, 21−22 також невеликий дощ, вночі подекуди з мокрим снігом, а 23−24 лютого — вже погода без опадів, але підніметься вітер.

В ніч на 20 лютого в регіоні −2…−4, вдень 0…+2. Надалі 21−22 лютого в нічні години 0…+2 тепла, а вдень +4…+6. А 24 лютого вночі навіть до +6. Вдень як 23-го, так і 24-го +9…+11. «Ось такі вже зовсім нелютневі температури», — підкреслює Птуха.

Настання метеорологічної весни синоптики поки не фіксують — для цього середньодобова температура мусить переважати 0 градусів впродовж кількох діб поспіль на конкретній метеостанції.

«Але, як кажуть наші агрометеорологи, вже розпочався період передвесіння — так вони його описують», — каже Птуха.

Оценка материала:

5.00 / 2
Прощання з лютим. Чи будуть ще великі морози і коли прийде весна — прогноз від Птухи 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
20.02.2024 303
Еще материалы раздела «Суспільство»