<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
27.02.2024 396

Вчені виявили скамʼянілість проторозавра, що схожі на фентезійних драконів

Ця знахідка унікальна, бо скамʼянілість повністю збереглася.

9196f3ead909c28b7eab10c23022f641_27.02.24

Учені виявили скамʼянілість проторозавра віком понад 240 мільйонів років. Для дослідження вчені з Шотландії, Китаю і США витратили 10 років. Пише ТСН. 

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh.

Проторозавр належить до виду Dinocephalosaurus orientalis, який вперше виявили ще в 2003 році. Дослідники часом кажуть, що ці тварини схожі на фентезійних драконів через довгу шию.

Це вперше, коли дослідники змогли повністю побачити Dinocephalosaurus orientalis. Кінцівки тварини схожі на ласти, а шия довша за тулуб і хвіст разом узяті. Дослідник Нік Фрейзер з Національного музею Шотландії припустив, що довга і гнучка шия проторозавра з 32 окремих хребців була перевагою при полюванні — так він легко шукав їжу в ущелинах під водою. Цей вид полював на рибу.

Вчені також припускають, що саме цей вид проторозаврів міг надихнути на створення міфічного чудовиська з шотландського озера Лох-Несс.

Нагадаємо, під час нового дослідження вчені виміряли температуру кратера Чиксулуб одразу після того, як астероїд вбив динозаврів.

Результати дослідження свідчать про те, що температура каміння, відібраного з кратера, досягла 330 °C наприкінці крейдяного періоду — 145-66 мільйонів років тому. Результати також припускають, що внаслідок удару астероїда було виділено не так багато вуглекислого газу, як передбачалося раніше.

Оценка материала:

5.00 / 2
Вчені виявили скамʼянілість проторозавра, що схожі на фентезійних драконів 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
27.02.2024 396
Еще материалы раздела «Суспільство»