НОВИНИ ДНЯ: Візит спецпредставника Трампа до України вже готують, дата визначена, - МЗС  Грибна підлива: рецепт смачного додатку до страв  Синоптики розповіли, на яку погоду чекати в Україні 22 грудня  Погода знову вражає: якими будуть вихідні в Україні  Чи потрібні парасольки? Якої погоди чекати українцям на Різдво  На вихідних погода в Україні зіпсується  Вихідні будуть без морозів, але з опадами, вдень до +7°всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
29.02.2024 543

Кому потрібно їсти холодець: експерти розповіли, чому варто додати цю страву до свого раціону

Холодець — давня традиційна страва українців. Вона не лише смачна, але й дуже корисна. Але експерти вказують, що не всім людям можна їсти холодець.

8cc219dc6dd1c6d27b891ba39b310718_29.02.24

Передусім, потрібно розібратися, що ж таке холодець. Це досить ситна страва желеподібної форми, яка готується довгим варінням м'яса (3-5 годин) з подальшим його охолодженням у бульйоні. Пише ТСН. 

Щоб приготувати класичний холодець до м'яса також додають ті частини туші, де найбільше колагену. Найчастіше це крила, шиї, свинячі вуха, ноги, лапи птиці тощо. Саме завдяки цьому холодець застигає сам і не потрібно використовувати агар-агар чи желатин.

Також в процесі приготування страви додають різні приправи (лавровий лист, гвоздика, чорний перець горошком), щоб отримати надзвичайний смак і аромат. Часто кладуть цибулю та моркву.

Якщо говорити про харчову цінність холодцю, то тут багато що залежить від того, з яких саме інгредієнтів його готують. Так зі свинячої туші холодець виходить найкалорійнішим (на 100 г близько 350 ккал). Цікаво, але на другому місці розташовується холодець із курки. Якщо ви брали стегенця та філе стегна, то на 100 г страви отримаєте 230-240 ккал, якщо лише лапи — 110 ккал. Найменш калорійним вважається холодець з яловичини (на 100 г готового продукту всього 80 ккал).

Корисно знати і кількість білків, жирів та вуглеводів, які містяться в цій страві:

  • яловичина — 11,4 г білків, 2,8 г жирів, 0,5 г вуглеводів;
  • свинина — 10,0 г білків, 5,2 г жирів та 1,2 г вуглеводів;
  • курятина — 12,0 г білків, 7,5 г жирів, 0,7 г вуглеводів;
  • індичка — 8,2 г білків, 2,5 г жирів і 0,7 г вуглеводів;
  • свиняча нога — 16,2 г білків, 13,3 г жирів та 0,9 г вуглеводів.

Чому холодець корисний

Експерти стверджують, що холодець містить велику кількість жирів та амінокислот, які потрібні шкірі, мозку, суглобам. Також в холодці є важливий для організму людини білок — колаген. Він позитивно впливає на шкіру, робить її пружнішою, розгладжує зморшки.

В страві є компоненти, які допомагають кальцію краще засвоюватися. А амінокислота гліцин здатна додатково стимулювати нервову і мозкову діяльність.

Якщо додати до холодця часник, хрін, різні соуси, то це позитивно вплине на імунну систему, поліпшить метаболізм.

За словами нутриціологів, вживання холодцю допомагає:

  • нормалізувати артеріальний та венозний тиск;
  • зменшити кількість "поганого" холестерину в крові;
  • зміцнити суглоби та кістки;
  • покращити мозкову діяльність;
  • позбутися похмільного синдрому.

Чим шкідливий холодець

Однак, шкода від холодця також буває, і досить велика. Вона відбувається за частого та неконтрольованого споживання цієї страви. Чого варто боятися:

  • ожиріння — якщо ви постійно готуєте висококалорійний холодець і дуже часто його вживаєте, можна непомітно набрати зайву вагу;
  • ризик тромбоутворення — за непомірного вживання холодцю підвищується в'язкість крові, а це може призвести до сумних наслідків;
  • підвищення рівня сечової кислоти — через високий вміст пуринів, це може призвести до розвитку подагри;
  • утворення оксалатного каміння в нирках — сильно зростає ризик.

Як часто можна їсти холодець, щоб не було шкоди

Експерти сходяться на думці, що їсти холодець можна не частіше ніж 150 г на 1 тиждень. Через високий вміст холестерину зловживати стравою не варто.

Якщо це нежирний холодець, порцію можна трішки збільшити. Найкраще, кажуть фахівці, споживати холодець в період від жовтня до квітня, і не частіше 2-3 разів на місяць.

Кому обов'язково потрібно їсти холодець

Існують категорії людей, яким вживати холодець дуже корисно. Серед них:

  • ті, хто має низький гемоглобін;
  • спортсмени за високих навантажень;
  • ті, хто страждає на низький імунітет;
  • людям із поганим станом шкіри;
  • тим, у кого є травми чи переломи;
  • за анемії;
  • під час проблем з опорно-руховим апаратом;
  • за анорексії та виснаження.

Кому протипоказано їсти холодець

Зауважують нутриціологи і дієтологи, що є люди, яким взагалі протипоказано їсти холодець. Це ті, у кого вже є зайва вага, захворювання серцево-судинної системи, проблеми із сечовим міхуром, високий рівень "поганого" холестерину та хвороби шлунково-кишкового тракту.

Деякі лікарі радять з обережністю додавати холодець до свого раціону тим, в кого є дисфункція жовчного міхура, захворювання печінки та підшлункової залози.

Оценка материала:

5.00 / 2
Кому потрібно їсти холодець: експерти розповіли, чому варто додати цю страву до свого раціону 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
29.02.2024 543
Еще материалы раздела «Суспільство»