<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
29.02.2024 399

Гучніше за перфоратор: найменша у світі риба видає потужні звуки

Гучні звук видають лише самці.

09c66070901dfcebecf39849a6ec7477_29.02.24

Вчені виявили, що одна з найменших риб у світі здатна видавати звуки у понад 140 децибел – це голосніше, ніж перфоратор або відбійний молоток і відповідає гучності реактивного літака при злеті. Пише ТСН. 

Про це пише Sky News, з посиланням на дослідження науковців.

Прозора Danionella cerebrum, вид якої вчені відкрили лише три роки тому, має довжину всього 12 мм і найменший мозок з усіх відомих хребетних.

Вперше звук від цих риб помітили німецькі вчені, що вивчали цей вид. Вони чули дивні звуки, коли проходили повз акваріуми.

Потім науковці встановили високошвидкісні камери на акваріумі з рибами, щоб з'ясувати, що саме відбувається.

"Риби настільки голосні, що навіть коли ви просто проходите повз їхні акваріуми, ви можете почути звуки, які пульсують", – сказала Веріті Кук, провідний автор дослідження.

Звук, який видають лише самці, виникає, коли одне з ребер риби втягується в її плавальний міхур, створюючи "барабанний дріб".

Веріті Кук вважає, що звук, якій видають риби, допомагає їм спілкуватися та знаходити один одного в каламутній воді.

"Той факт, що тільки самці видають звуки, дозволяє припустити, що це пов'язано з агресивною поведінкою по відношенню до інших самців або шлюбною поведінкою з самками", - додала вона.

Нагадаємо, у Чорнобилі виявили вид жаб, який мутував, і має захист від радіації (фото).

Оценка материала:

5.00 / 2
Гучніше за перфоратор: найменша у світі риба видає потужні звуки 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
29.02.2024 399
Еще материалы раздела «Суспільство»