<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
02.03.2024 287

Синоптик дав прогноз на перший місяць весни

Після аномально теплого лютого, про який і попереджали синоптики, в Україну прийшла весна.

Кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич розповів, якою буде погода у перший місяць весни.

За його словами, у лютому за рахунок стабільного надходження теплого повітря із субтропічних широт, погода у більшості країн Балканського півострова, а також у західних та південних регіонах України нагадувала середину весни. Температурне тло відповідало першій половині квітня, а денні показники нерідко досягали позначок +15…+19 °С. Таким чином, у зазначеній місцевості лютий 2024 року став рекордно теплим за увесь період спостережень, причому із суттєвим відривом від попередніх аномально теплих років.

«Тенденція стабільного тепла, судячи з усього, збережеться і у березні. Чисельні методи довгострокового прогнозування вказують на переважання на більшій частині Європи погодних процесів антициклонального характеру», — зазначив він.

У перші дні місяця на сході Європи та в Україні очікується південно-східне перенесення повітряних мас під впливом західної периферії великого та малорухомого азіатського антициклону. Ближче до кінця першої декади на зміну азіатського антициклону прийде область високого тиску з півночі, із районів Скандинавського півострова та країн Балтії.

Температура повітря в цей період трохи знизиться, на 3 - 7 °С, але все ще перевищуватиме кліматичну норму. У нічні години очікується зниження температури до -2 ... -8 °С, вдень за рахунок високого сонця і малої хмарності прогрів буде доволі жвавим.

Певна перебудова атмосферних процесів відбудеться у другій декаді березня. Очікується розвиток багатоцентрової області низького тиску над країнами центральної та південної Європи, а також Середземним морем. Це спричинить активізацію циклонічної діяльності та атмосферних фронтів, у тому числі й над територією нашої країни. Тому ймовірність опадів збільшиться, вони проходитимуть переважно у вигляді дощу, місцями з мокрим снігом. Температура повітря залишиться високою, помітно потеплішають ночі за рахунок щільнішої хмарності. Зона високого тиску виявиться ізольованою над Гренландією, Ісландією та Норвезьким морем.

Після 18 – 20 березня інтенсивність та повторюваність опадів у вигляді дощів ще більше зросте, особливо у західних північних та центральних областях нашої країни. Область зниженого тиску та фронтальні розділи охоплять більшу частину Європи. Переважатиме західне та південно-західне перенесення повітряних мас, тому температурне тло, як і раніше, збережеться вищим за норму з незначними міждобовими коливаннями, в окремі дні можливі нічні приморозки місцями до -1…-7 °С (окрім південної частини).

Таким чином, середньомісячна температура березня по всій Україні очікується вищою за норму на 2 – 3,5 °С і коливатиметься в межах +1…+6 °С, в Одеській та місцями західних областях +7…+8 °С; у Карпатах близько 0 °С. Імовірність опадів помітно збільшиться у другій половині місяця, коли нашу країну частіше відвідуватимуть циклони та атмосферні фронти і сумарно за місяць сума опадів опиниться в межах норми, у західних областях місцями вище за норму на 15 – 30 %.

Оценка материала:

5.00 / 2
Синоптик дав прогноз на перший місяць весни 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
02.03.2024 287
Еще материалы раздела «Суспільство»