<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Політика
Україна
17.03.2024 303

В Україні затвердили порядок лікування і відновлення звільнених з полону

В Україні уряд ухвалив постанову про затвердження лікувальних, реабілітаційних, відновлювальних заходів з адаптації осіб, звільненими з ворожого полону.

photo_2023_02_16_17_50_47_ab98ad03a1c83618706553e2d56f7883_650x410_17.03.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Зазначається, що йдеться про порядок проведення відновлювальних (постізоляційних, реінтеграційних) заходів, заходів з адаптації, підтримки (супроводу) громадян, стосовно яких "встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення".

Цей документ розробляли з березня минулого року за ініціативою Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, працювала група з 22 експертів МОЗ, Командування медичних сил Міністерства оборони, МВС, Мінсоцполітики, Мінветеранів.

Потреба у зміні заходів

У релізі вказується, що державні установи при роботі зі звільненими з полону українськими захисниками "зустріли принципово новий ряд проблем":

  • стан військовослужбовців, звільнених з полону, який характеризується одночасним поєднанням фізичних та психологічних травм, загостренням хронічних та виникненням нових захворювань на фоні глибокого виснаження;
  • неоднаковий рівень якості медичних та психологічних послуг, які надавалися представникам різних підрозділів сектору безпеки і оборони у різних областях після звільнення з полону;
  • відсутність системного підходу до відновлення фізичного та психічного здоров’я осіб, які можуть бути звільнені з російських місць несвободи: сотні військовополонених та тисячі цивільних жертв насильницьких зникнень.

Що передбачає погоджений порядок

Тепер робота з відновлення особового складу проходитиме комплексно, з наданням медичної, реабілітаційної, психологічної допомоги та соціальних послуг, передали в Координаційному центрі.

Так, порядок пропонує унікальну модель повної діагностики, безперервний процес лікування та реабілітації:

  • Відновлення передбачається у спеціалізованих центрах та визначених МОЗ України закладах охорони здоров’я за єдиними стандартами та протоколами, з мінімальними витратами часу на переміщення пацієнтів.
  • Розроблені алгоритми відповідають аналогічним процедурам у країнах НАТО і можуть бути поширені на категорії звільнених цивільних осіб і згодом - на поранених військовослужбовців.

Хто здійснюватиме заходи з реінтеграції та постізоляційного супроводу

  • Міноборони, МВС, СБУ, УДО України та СЗРУ - щодо звільнених оборонців України, в обов’язковому порядку;
  • МОЗ, Мінсоцполітики, МВС, СБУ - щодо звільнених цивільних осіб за їхньої згоди.

Раніше повідомлялося, що Міноборони вирішило створити центри для реабілітації військовополонених в усіх регіонах України.

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україні затвердили порядок лікування і відновлення звільнених з полону 5.00 5 2
Політика / Україна
17.03.2024 303
Еще материалы раздела «Україна»