<
НОВИНИ ДНЯ: Кулеба назвав дві умови для ефективності санкцій проти РФ  Як приготувати йогуртовий десерт з ягодами  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Як отримання ЗСУ артснарядів від США змінить характер боїв на фронті: думка експерта  Китай заявив про наростання "негативних факторів" у відносинах зі США  Швидка паска без метушні з тістом: рецепт пишної та смачної випічки  Коли День вишиванки 2024: дата, традиції і цікаві фактивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
22.03.2024 264

Благовіщення Пресвятої Богородиці 2024: дата свята, традиції та заборони

Благовіщення Пресвятої Богородиці - одне з найбільших церковних свят. Воно відноситься до 12 найважливіших релігійних подій і вважається третім за значущістю після Великодня та Різдва.

_kopiya__1__39794db6cc415a607703de605916eec7_650x410_22.03.24

Коли відзначається Благовіщення у 2024 році за новим календарем, які є традиції та заборони, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).

У підготовці матеріалу використані джерела: сайт ПЦУ, Церковний календар, DayToday.

Коли будемо святкувати Благовіщення

Благовіщення Пресвятої Богородиці відзначають за 9 місяців до Різдва Христового. Традиційно Благовіщення святкували раніше 7 квітня, однак після переходу Православної церкви України на новоюліанській календар, дата свята змістилася і тепер випадає на 25 березня.

Що символізує Благовіщення

Благовіщення Пресвятої Богородиці - це "блага звістка". Саме цього дня до Діви Марії з'явився архангел Гавриїл і приніс їй звістку, що вона незабаром народить Спасителя, сина Божого.

"Радуйся, Благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жінками", - сказав він.

Момент Благовіщення часто використовується на церковних фресках. Найдавнішими в Україні є зображення Благовіщення на фресці та мозаїці в Софії Київській. Вони датуються XI століттям.

Що роблять на Благовіщення

На Благовіщення віруючі обов'язково відвідують храми та церкви, читають особливі молитви. Священники вдягають святкове вбрання і проводять святкові служби. На службі освячують воду.

Також існує старовинний обряд - випускати птахів (голубів) у небо. Вважається, що долетівши до небес, птахи розповідають ангелам-охоронцям про хороші події, які трапилися за останній рік.

У цей день моляться, бо вважається, що у Благовіщення відкриваються небеса і Господь може почути всі молитви та прохання кожної людини. У Діви Марії просять здоров'я, захисту, допомоги, прощення гріхів.

Також дозволяється послаблення Великого посту, дозволено вживати страви з риби, додати до страв олію, випити трошки церковного вина.

Головні заборони на Благовіщення

- Не займаються домашньою роботою - не можна шити, в'язати, вишивати, прати, прибирати

- Не можна виконувати важку роботу, займатися будовою

- Не дозволяється на свято давати чи брати у борг, виносити щось з дому

- У цей день не проводять обряди вінчання

- Під забороною сварки, погані слова, негативні думки, образи

- Існує повір'я, що на Благовіщення не можна плести коси, бо це може переплести чи змінити долю людини. А ще не варто у цей день їхати у далеку дорогу.

- На Благовіщення є приказка: "Птах гнізда не в'є, дівка косу не плете".

Оценка материала:

5.00 / 2
Благовіщення Пресвятої Богородиці 2024: дата свята, традиції та заборони 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
22.03.2024 264
Еще материалы раздела «Суспільство»