НОВИНИ ДНЯ: Чому Зеленський бачить у Трампі шанс на завершення війни: The Telegraph дізнався деталі  "Довгі Нептуни" та 30 тисяч дальнобійних дронів: Зеленський розповів про українську зброю  Похолодання в Україні: синоптик розказав, де температура впаде до "мінусів"  У четвер Україні прогнозують погіршення погоди: дощ, сніг та ожеледицю  В Україні 20 листопада буде вітряно, на заході - похолодання та дощ із мокрим снігом  Потепління до +14, але ненадовго: синоптикиня озвучила прогноз погоди в Україні на 19 листопада  Зима близько: де в Україні чекати на сніг в понеділоквсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
24.03.2024 370

Пісний капусняк: адаптований рецепт багатовікової страви для Великого посту

Капусняк - суп з квашеною капустою, який водночас був повсякденною й урочистою стравою. Хоча зазвичай капусняк готували з м'ясом і навіть салом, також існує рецепт пісного капусняку, який можна готувати в Великий піст.

untitled_1_bf321a4f36012bf28a424e5166314d40_650x410_24.03.24

Про те, як готувати пісний капусняк з квашеною капустою і пшоном, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на YouTube-канал з рецептами української кухні "Українська Кухня Кращі Традиції". 

Що знадобиться для приготування пісного капусняку

  • Вода - 5 л
  • Квашена капуста - 500 г
  • Свіжа капуста - 500 г
  • Томатний сік - 200 мл
  • Пшоно - 100 г
  • Картопля середнього розміру - 5 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Лавровий лист - 1 шт.
  • Солодкий перець - 1 шт.
  • Олія - 5-7 ст. л.
  • Часник - 2 зубчики
  • Зелень - до вашого смаку
  • Сіль - до вашого смаку

Як готувати пісний капусняк

Налийте в каструлю воду, поставте на вогонь та доведіть до кипіння. В цей час вимийте та очистьте картоплю, однак не нарізайте її. Квашену капусту подрібніть ножем і вкиньте разом з картоплею до окропу.

Після цього накрийте суп кришкою, доведіть до кипіння та варіть до готовності картоплі приблизно 30 хвилин. Поки чекаєте, натріть на грубій тертці свіжу капусту та ретельно промийте пшоно. Коли картопля відвариться, витягніть її в окрему тарілку, а в каструлю всипте пшоно та натерту капусту.

Доведіть капусняк до кипіння і варіть після цього протягом 15 хвилин. А відварену картоплю потовчіть до стану пюре.

Приготуйте засмажку для капусняка - для початку розігрійте пательню з вилитою на неї олією. Наріжте цибулю кубиками та всипте до розігрітої пательні.

Обсмажте, перемішуючи, до прозорості цибулі. Натріть моркву на грубій тертці, а перець наріжте соломкою - і додайте до засмажки. Смажте, перемішуючи, доти, доки овочі не стануть м'якими.

Після цього додайте лавровий лист і томатний сік та протушкуйте суміш на середньому вогні 10 хвилин. Додайте засмажку до капусняку разом з пюре і посоліть до свого смаку. Ретельно перемішайте густий суп та доведіть до його кипіння. Зменште вогонь та проваріть ще 10 хвилин.

Подрібніть зелень, розчавіть часник і додайте їх до капусняку. Перемішайте, вимкніть вогонь і дайте капусняку настоятися пів години. Після цього капусняк можна подавати до столу.

Оценка материала:

5.00 / 2
Пісний капусняк: адаптований рецепт багатовікової страви для Великого посту 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
24.03.2024 370
Еще материалы раздела «Суспільство»