НОВИНИ ДНЯ: Мокрий сніг і різкі перепади температури: яку погоду в Україні очікувати 23 листопада  У РФ припинили польоти половина літаків Airbus: у чому причина  Нові відстрочки, МСЕК та реєстр для військових. Як зміниться мобілізація в Україні  На вихідних Україні прогнозують від -4 до +13, у суботу - дощі з мокрим снігом  З натяком на Storm Shadow. У ЗСУ підтвердили удар по командному пункту в Курській області  Путін визнав удари ATACMS та Storm Shadow по Росії  Велика Британія готова воювати з РФ у Східній Європі: генерал назвав умовувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
25.03.2024 414

Годзя на ребрах: як приготувати унікальну страву подільської кухні

Годзя або годзь - традиційна страва української кухні, яку готують на Поділлі з XVIII століття. Це рясна та густа страва, яка вариться на м'ясних ребрах. Секретними компонентами годзі є квашені огірки, котрі дають страві характерну легку кислинку, та кмин і майоран, які роблять її ароматною. Автентична годзя повинна бути приготована в печі, де вона повільно вмліватиме з вечора й аж до ранку. Подільські господині кажуть, що найкраще годзя смакує на другий день.

zn62ob_c1200x630x50px50p_up_20dd5623cb950f382199f19aacd7d078_698fbebb338c7695168627c1942f89f1_650x410_25.03.24

Як приготувати годзю на ребрах від дослідниці кухні Поділля Олени Павлової, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на Shuba.

Що вам знадобиться:

  • Свинячі ребра - 600 г
  • Квасоля - 1 склянка
  • Картопля - 300 г
  • Цибуля жовта - 250 г
  • Морква - 300 г
  • Капуста білоголова - 300 г
  • Огірки солоні - 100 г
  • Корінь селери - 20 г
  • Корінь пастернаку - 20 г
  • Олія - 50 г
  • Масло вершкове - 5 г
  • Сушений кмин - до свого смаку
  • Майоран - до свого смаку
  • Часник сушений - до свого смаку
  • Лавровий лист - 2 шт.
  • Петрушка, гілочка
  • Сіль, перець чорний мелений

Як готувати годзю на ребрах

Квасолю потрібно замочити, а потім відварити з цибулиною, морквиною, селерою та пастернаком. В кінці цибулю та коренеплоди прибрати, відвар трошки посолити.

У казан або велику каструлю викласти шарами обсмажені без солі ребра, квасолю з половиною відвару, нарізану кубиком картоплю - й тушкувати до готовності картоплі.

Викласти шар нарізаної кубиком та обсмаженої моркви, шар нарізаної та обсмаженої на олії та маслі цибулі, нарізані кубиком солені огірки, нашинковану капусту.

Додати відвар з квасолі, лаврові листочки, чорний перець, часник, майоран, кмин. Накрити кришкою та поставити на 30 хвилин у духовку, розігріту до 180 градусів.

Подавати потрібно в глибокій тарілці, перевернувши так, щоб ребра були зверху.

Оценка материала:

5.00 / 3
Годзя на ребрах: як приготувати унікальну страву подільської кухні 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
25.03.2024 414
Еще материалы раздела «Суспільство»