<
НОВИНИ ДНЯ: Де в Україні будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 27 квітня  У США сподіваються, що надання Україні ATACMS переконає Німеччину надати Taurus  Шойгу стане "сакральною жертвою": у Зеленського спрогнозували долю міністра  Постачання зброї та боєприпасів з нового пакета допомоги Україні вже почалися, - Пентагон  Коли відступлять дощі і повернеться тепло: прогноз синоптикині  В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літавсі новини дня
Життя та Стиль
Події
23.03.2024 236

Росія не готує операцію з оточення Харкова, - ISW

Ймовірна наступальна операція російських військ для захоплення Харкова, матиме серйозні проблеми як для російських сил, відповідальних за її проведення, так і для загальної російської кампанії в Україні. Наразі ознак підготовки такої операції військами агресора відсутні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

За даними російських ЗМІ, окремі російські офіційні особи висловили сподівання, що збільшення чисельності військ дозволить російським військам провести майбутню наступальну операцію для оточення Харкова.

Джерела російського видання "Верстка" повідомили, що мобілізовані під час весняного призовного циклу новобранці, та "некомпетентні" резервісти начебто будуть відправлені на південний кордон Росії для виконання допоміжних функцій або в якості прикордонних військ в рамках зусиль, спрямованих на вивільнення більш досвідчених військовослужбовців для наступу на Харків.

Джерело в адміністрації президента Росії повідомило виданню, що російські військові потребують 300 тисяч додаткових військовослужбовців для початку операції з оточення Харкова. Джерело також додало, що російські військові сподіваються захопити місто, не перетворивши його на "другий Маріуполь".

Однак ISW у своєму звіті зазначає, що російська наступальна операція з оточення Харкова була б надзвичайно амбітним проектом. Для цього росіянам потрібні тривалі пересування відкритою місцевістю, яких вони не проводили з початку повномасштабного вторгнення.

В Інституті зазначають, що наразі російські війська проводять наступальну операцію вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, метою якої є вихід до річки Оскіл у Харківській області. Однак навіть якщо ці зусилля досягнуть поставленої мети, перспективи просування російських військ у Харківську область зі східного берега річки Оскіл є такими ж складними, як і перспективи просування вздовж міжнародного кордону з Бєлгородською областю, якщо не більш складними.

"Російські війська виділили відносно мінімальні сили для захисту міжнародних кордонів Росії, і цих сил буде недостатньо для операції з оточення Харкова. Озвучений план мобілізації 300 тисяч нових військовослужбовців, може дозволити російським військам вивільнити відносно боєздатні частини вздовж лінії фронту в Україні для операції з оточення міста. Однак це відбудеться за рахунок наступальних операцій на тих ділянках фронту, які російське військове командування вважає пріоритетними протягом більш ніж півторарічної кампанії в Україні", - йдеться у звіті ISW.

В Інституті раніше оцінювали, що російські війська можуть провести обмежені наступальні операції вздовж міжнародного кордону з Харківською областю, щоб відтягнути і закріпити українські війська. Крім того, така операція може стати спробою Кремля відреагувати на заклики ультранаціоналістів відтіснити ЗСУ від кордону з Бєлгородською областю, щоб відволікти увагу українців від російської наступальної операції вздовж осі Харків-Луганська область, що нині триває.

"ISW поки що не виявив жодних ознак того, що російські війська наразі готуються до наступальної операції з метою оточення Харкова", - повідомляється у звіті.

Оценка материала:

5.00 / 2
Росія не готує операцію з оточення Харкова, - ISW 5.00 5 2
Життя та Стиль / Події
23.03.2024 236
Еще материалы раздела «Події»