<
НОВИНИ ДНЯ: У Харкові змінять назву двом станціям метро  ЗМІ опублікували мирний договір між Україною та РФ, узгоджений на початку 2022 року  Булгур із грибами: дуже швидкий рецепт  Соціальна оренда: в Україні хочуть зробити житло доступним для всіх – законопроєкт  Синоптик обіцяє потепління в Україні: темперпатура підскочить ще на 5 градусів  Україна може зіткнутися із тиском, щоб продемонструвати успіхи на фронті до виборів у США – FT  Рецепт зеленого борщу зі щавлемвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
26.03.2024 228

Коли та як садити буряк у відкритий ґрунт 2024 року

Коли краще садити буряк, як це краще робити, щоб отримати великий врожай.

9d9a8afeed982a0c156fa697443bdf21_26.03.24

Навіть якщо немає досвіду і ви вирощуєте буряки вперше, хвилюватися не варто, тому що посадити та вирощувати буряк — не так вже й важко. Головне — дотримуватися певних рекомендацій щодо того, коли та як садити буряк у відкритий ґрунт. Для цього можна скористатися місячним календарем. Пише ТСН. 

Коли сіяти буряк у відкритий ґрунт —  на що звертати увагу

Під час садіння буряків потрібно враховувати погоду та температурний режим — температура повітря має бути не нижче 10-12 градусів, а ґрунт прогрітися до 8-10 градусів тепла. В народі вважається, що буряк можна садити у відкритий ґрунт, коли на березі з'являться маленькі листочки.

Залежно від терміну, який проходить від сіяння буряка до збирання врожаю, сорти буряків діляться на швидкостиглі з періодом зростання 80-110 днів, це сорти Червона куля, Пабло, Бордо, середньостиглі, які ростуть від 110-ти до 130-ти днів (сорти Циліндра, Детройт, Мулатка) та пізньостиглі — від 130-ти до 145-ти днів (сорт Торпедо).

Для весняних посівів підійдуть всі три варіанти, а ось влітку краще садити лише скоростиглий буряк, щоб восени тримати врожай . Інформація про сорт і терміни дозрівання овоча зазначена на пакеті з насінням.

В більшості регіонів України потрібна для сіяння буряків температура встановлюється в середині — наприкінці квітня.

Які сорти буряка сіють в квітні

При виборі сорту буряка для садіння у квітні слід враховувати  його морозастійкість. Найкраще вибирати  ранньостиглі сорти, терміном дозрівання 50-80 днів. Врахуйте також термін зберігання коренеплодів, смакові якості, форму овоча.

Фахівці для посадки у відкритий грунт у квітні рекомендують такі сорти буряка, як Браво, Червона Куля, Бордо 237, Ренова, Єгипетська Плоска .

Коли сіяти буряк за місячним календарем у квітні 2024 року

Як відомо, фази місяця впливають на ріст і розвиток рослин. Рекомендований період за місячним календарем , коли треба садити коренеплоди – Місяць, що спадає.

Найбільш сприятливими днями посіву овоча в 2024 році за місячним календарем є 1-5, 8-11, 28, 30 квітня.

Як підготувати насіння до садіння

Можна сіяти буряк зразу у відкритий ґрунт, а можна, щоб рослина швидше проросла, спочатку його замочити, а потім проростити. Для цього насіння потрібно розкласти на вологій поверхні, тканині та поставити до теплого місця. Якщо насіння підсихає, потрібно періодично доливати води, щоб воно постійно було у вологому середовищі.

Як посіяти буряк

Буряк любить тепло і світло, тому для його вирощування найкраще підійде добре освітлена ділянка. Бажано заздалегідь, ще від осені або за 2-3 тижні до садіння, удобрити грядки компостом або гноєм, що перепрів, золою, додати аміачну селітру.

Зробіть борозенки глибиною 3-4 см, відстань між рядами — 20-30 см.

Зволожте землю водою, розкладіть насіння на відстані не менше 3 см один від одного, засипте ґрунтом. Важливо слідкувати, щоб поверхня ґрунту не пересихала, і за потреби поливати грядку.

Коли з'являться проростки, по одному-два листки, потрібно прорідити буряк — повисмикувати слабші паростки так, щоб між рослинами була відстань 5 см. Ще через 3-4 тижні, коли у буряків буде вже 4-5 листків, потрібно повторити проріджування так, щоб відстань між коренеплодами була 10-13 см.

Оценка материала:

5.00 / 2
Коли та як садити буряк у відкритий ґрунт 2024 року 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
26.03.2024 228
Еще материалы раздела «Суспільство»