<
НОВИНИ ДНЯ: Кулеба: повернення військовозобов'язаних до України є питанням справедливості  Соціологи оцінили рівень готовність українців до мобілізації  На яку погоду чекати у травні: відповідь метеорологині  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізацію  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
26.03.2024 260

Україні пропонують відмовитись від прив'язки курсу гривні до долара

Рада оверсайту індикаторів грошового та валютного ринків не виключає необхідність переходу на курсову привязку гривні до євро.

Пояснюється це тим, що більшість операцій банків з клієнтами відбувається в євро. «Продовження цієї тенденції з урахуванням євроінтеграційних прагнень України може вже в недалекому майбутньому актуалізувати питання доцільності переходу з долара до євро як основної валюти курсової прив’язки», – зазначено у пресрелізі.

На думку Ради оверсайту, потреба в розрахунку індикатора довідкового значення курсу гривні до євро станом на 12 годину вже існує. Водночас валютна структура угод на валютному ринку України підтверджує статус долара США як основної курсоутворюючої валюти.

Періодичний огляд індикаторів валютного ринку – спеціальна процедура, метою якої є оцінка наявності структурних зрушень на ринку. Періодичний огляд здійснює Рада оверсайту індикаторів грошового та валютного ринків. Вперше він був проведений у лютому 2024 року. Надалі цей огляд планується проводити щопівроку – не пізніше лютого та серпня відповідно.

В Україні спостерігається поступове, але впевнене зростання зацікавленості до купівлі валюти фізичними особами як на безготівковому, так і на готівковому ринку. За оперативними показниками Національного банку, зростання склало у межах +500 тисяч доларів у проміжку між 19-21 березня. Разом з тим, як показує дослідження сальдо між продажем і купівлею валюти, на ринку відчувається певна стабілізація порівно з попереднім періодом і повернення до позиції у межах -15...-20 млн доларів.

Практично незмінними є показники купівлі готівкової та безготівкової валюти, що коливається у межах 67-68 млн доларів у готівці та 10-13 млн доларів у безготівковому еквіваленті.

Оценка материала:

5.00 / 1
Україні пропонують відмовитись від прив'язки курсу гривні до долара 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
26.03.2024 260
Еще материалы раздела «Економіка»