<
НОВИНИ ДНЯ: Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізацію  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітня  Коли Лазарева субота 2024 року: дата, традиції, що можна і не можна робити  В Держдепі США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків з-за кордону  Де в Україні будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 27 квітнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
28.03.2024 322

Чи зросте число людей із залежностями та психрозладами після війни: відповідь лікаря

У разі зростання кількості випадків посттравматичного стресу, викликаних війною, зростає і кількість інших проблем, пов'язаних з хімічними залежностями. Наприклад, із вживанням алкоголю та психостимуляторів.

dscf4890_40b10e99dd9f24899a53c9c33af3f1ae_650x410_28.03.24

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів директор Науково-навчального інституту психічного здоров'я Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця Олег Чабан.

"Він (алкоголь - ред.) під рукою постійно як "транквілізатор", дає транквілізуючі (заспокійливі - ред.) властивості, але потім йде велика розплата. Тому ступінь алкоголізації, суїцидності зростає", - говорить лікар.

Чабан зазначає, що є і ще одна річ, яку фахівці прогнозують і поки не знають, як це "вистрілюватиме" в психічному плані - вживання психостимуляторів.

"Це всі стимулюючі напої: кока-кола, кава, ред булл і подібні. Вони дозволяють бути постійно уважним, активним. Повідомляється, що їх починають вживати більше, особливо на сході. Військовим не дозволяють вживати алкоголь, але ніхто не забороняє вживати такі напої. Якщо йде велике вживання, то, звичайно, має йти синдром "відкату". Тому можемо мати ще й цю проблему, а не лише залежність від алкоголю та наркотиків", - каже психотерапевт.

Він уточнює, що й зростає кількість випадків посттравматичного стресу, зростає й інших проблем, що пов'язані з хімічними залежностями.

"Важко сказати, через який час це відбуватиметься. Швидше, це залежатиме від ступеня соціальної амортизації – що робитимуть люди, які знімуть військову форму. Чи буде швидке об'єднання з сім'ями та чи будуть створені умови повернення максимальної кількості українців, а в першу чергу – жінок та дітей", - розповідає Чабан.

Ідеальний варіант, на його думку, коли сім'ї об'єднуються, тому що люди перебувають у соціальній депривації (неможливість задовольняти потребу у спілкуванні – ред).

"Люди перебувають у жорстких умовах: людина не може ходити додому, любити, розмовляти з дитиною. Тому все залежатиме від того, чи скоро вона відновиться на роботі, чи не буде в неї порожнечі вечорами та вночі. Це варіант, коли буде багато залежати далеко не від медиків. Здоров'я людини від медицини залежить лише на 10%", - констатує він.

А 90%, як каже лікар, від того, що ви їсте, з ким дружите, чим дихайте або задоволені роботою.

"І серед тих, хто не воював, залежатиме, чи будуть люди працевлаштовані, чи не будуть у них почуття порожнечі, чи буде програма забезпечення, навчання дітей. Суїцидальність не виникає просто так – це зазвичай порожнеча. Як буде створена перспектива, де ти живеш, де твої діти навчатимуться і для чого ти живеш, тоді це буде амортизація", - резюмує Чабан.

Стрес через війну

Для того, щоб бути в ресурсі, незважаючи на тягар війни та постійний стрес, потрібно відпочивати. У цьому допоможуть звичайний душ і навіть вечірки та ресторани, якщо вони допомагають заповнити втрачені сили.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи зросте число людей із залежностями та психрозладами після війни: відповідь лікаря 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
28.03.2024 322
Еще материалы раздела «Суспільство»