<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Оборона чи наступ: які головні завдання у ЗСУ на цей рік після розблокування допомоги від США  Гороховий суп із копченими ребрами: простий рецепт  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Макрон готовий обговорити ідею використання ядерних боєголовок для "захисту ЄС"- ЗМІ  "Харків – сакральна мета Путіна": генерал-лейтенант ЗСУ розповів, чи здатна РФ захопити містовсі новини дня
Життя та Стиль
Спорт
05.04.2024 181

Порушують нейтралітет. Україна просить МОК відсторонити від Олімпіади низку росіян: список

Україна звернулася до Міжнародного олімпійського комітету (МОК) із закликом відсторонити від участі в літніх Іграх у Парижі окремих російських спортсменів через порушення ними умов "нейтральності".

_sanktsiyi_prapor_kolyuchka_gettyimages_1219450595_b67feb30dc28c816be424db95fdd9fe0_1300x820_c435330eb42ef354b79caad8f4f7a5e3_650x410_05.04.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал Національного олімпійського комітету та національної олімпійської збірної України (НОК України).

До МОК та міжнародної федерації з боротьби було направлено спільний лист українських НОК, Міністерства молоді і спорту та Асоціації спортивної боротьби. У ньому йшлося про факти порушення умов "нейтральності" кількох спортсменів з Росії, які підтримують війну проти України, і які були допущені до кваліфікаційних відборів на Олімпійські ігри-2024.

Лист підписали президент НОК Вадим Гутцайт, т.в.о. глави Мінмолодьспорту Матвій Бідний та президент Асоціації спортивної боротьби України Юрій Копитко.

Про яких російських спортсменів йдеться

В НОК уточнили, що мова йде про дев'ятьох "олімпійців", а саме про:

  • Анвара Аллахіарова,
  • Сергія Семенова,
  • Артура Наїфонова,
  • Надію Соколову,
  • Наталію Малішеву,
  • Аліну Касабієву,
  • Романа Власова,
  • Ольгу Хорошавцеву,
  • Абдулрашида Садулаєва.

Причини для відсторонення

В НОК зазначили, що традиційно у заклику щодо відсторонення таких спортсменів українська сторона вказала у листі на докази їхньої підтримки війни з Україною, участі у пропагандистських заходах, публічні висловлювання на підтримку чинної влади РФ та відвідування окупованих територій.

"Очільники українських профільних відомств та організацій звернулися до міжнародних колег із проханням у межах компетенції вжити відповідних заходів для дотримання рекомендацій МОК про нейтральний статус спортсменів із РФ та Білорусі, а також для недопущення вищезазначених осіб до міжнародних змагань, зокрема і кваліфікаційних турнірів на Олімпіаду-2024", - йдеться у заяві НОК.

Росія та Олімпіада-2024

Нагадаємо, Олімпійські ігри відбудуться в липні-серпні 2024 року. Росія і Білорусь не змагатимуться там у командних видах спорту. Натомість білоруські та російські атлети вийдуть на старти в індивідуальних змаганнях у статусі "нейтральних".

Раніше Україна бойкотувала змагання, до яких допустили представників РФ і Білорусі. Проте, влітку Мінмолодьспорту скасувало наказ про відкликання спортсменів із таких турнірів.

МОК затвердив спеціальну емблему для нейтральних спортсменів. Спортивні функціонери також заборонили росіянам і білорусам використовувати на Іграх-2024 гімни, прапори та іншу національну символіку. Не запросять до Парижа і представників урядів РФ і Білорусі.

Додамо, що 19 березня виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету погодила низку умов проведення Олімпіади у Парижі. Зокрема, білоруським та російським спортсменам заборонили брати участь у параді делегацій під час церемонії відкриття Олімпіади. Як заявив голова МОК Томас Бах, росіяни вкрай агресивно відреагували на таку заборону.

Оценка материала:

5.00 / 2
Порушують нейтралітет. Україна просить МОК відсторонити від Олімпіади низку росіян: список 5.00 5 2
Життя та Стиль / Спорт
05.04.2024 181
Еще материалы раздела «Спорт»