<
НОВИНИ ДНЯ: Україна готує комплекс заходів для захисту F-16 на аеродромах – Євлаш  Готуємось до Великодня: як пофарбувати яйця натуральними барвниками  Традиції та прикмети на Великдень 2024: що можна і не можна робити  В Україні 30 квiтня вдень до 25° тепла, без опадів  Вступ до військових закладів освіти у 2024 році: умови та терміни  "Швидка" глазур на паску від Ектора з "МастерШеф". Готується усього з двох інгредієнтів  Частина України заллє дощами на Великдень: прогноз погоди на тижденьвсі новини дня
10.04.2024 199

В ГУР розповіли, як звільнення "вишок Бойка" вплинуло на ситуацію у Чорному морі

Росіяни втратили можливості ведення розвідки у небі, на воді та на суходолі в акваторії Чорного моря після того, як ЗСУ звільнили так звані "вишки Бойка".

_boyko_unian_fa93ff732d5636f3474acaddda4ad84a_650x410_10.04.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на розповідь представника ГУР Андрія Юсова.

"Сьогодні вишки використовуються напряму. Ми не будемо розповідати як, але це, звісно, звузило ворожу зону впливу і розширило можливості наших Сил безпеки і оборони, зокрема ГУР МО України, інших складових, спецслужб щодо проведення та реалізації наступних успішних операцій в акваторії Чорного моря і, власне, у тимчасово окупованому Криму", - розповів Юсов.

Він також зауважив, що важливим етапом боротьби з Росією у Чорному морі стала деокупація острова Зміїний.

"Після захоплення острова на деякий час здавалось, що його звільнення було б неможливим: настільки ворог наситив сам острів і особовим складом, і засобами вогневого ураження, РЕБ, зенітно-ракетними комплексами, засобами, які загрожували українському узбережжю півдня і могли забезпечити подальші дії Росії, зокрема - планування десантних операцій проти України. І не тільки України. Йдеться також і про безпеку Молдови", - зазначив Андрій Юсов.

Вишки Бойка

"Вишки Бойка" - це бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму у Чорному морі. Назву отримали після статті 2011 року Олексія Шалайського та Юрія Ніколова "Вишка для Бойка", в якій повідомлялося про закупівлю платформ за завищеними цінами Міністерством енергетики, очолюваним Юрієм Бойком.

Росія захопила їх у 2014 році, а з початком повномасштабного вторгнення використала у військових цілях. Зокрема, як вертолітні майданчики та для розміщення засобів РЛС.

За даними британської розвідки, "вишки Бойка" у Чорному морі є стратегічними об'єктами.

У вересні 2023 року Україна повернула контроль над "вишками Бойка" у Чорному морі. У військовій розвідці спецоперацію назвали черговим ляпасом ворогу.

Оценка материала:

5.00 / 2
В ГУР розповіли, як звільнення "вишок Бойка" вплинуло на ситуацію у Чорному морі 5.00 5 2
Колонки / Колонки / Блоги
10.04.2024 199
Еще колонки: Колонки / Блоги