<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європівсі новини дня
Політика
Україна
13.04.2024 211

Демобілізації не буде: жорстка реакція військового

За його словами, система відсутня.

25bdf7254f1272bfd43b1dd5038a6e0a_13.04.24

Закон про мобілізацію ухвалили 11 квітня у другому читанні та в цілому. Тепер його має підписати голова Верховної Ради та президент України. Дискусії під час розгляду документа не припинялися, а особливо багато питань виникло, коли з закону вилучили положення про демобілізацію. Пише ТСН. 

Як розповів “24 Каналу” командир роти ударних дронів Ігор Луценко, ще раніше було зрозуміло, що ця норма нереалістична.

Чому вилучили правку про демобілізацію

За словами військового, ця норма була абсолютно нереалістичною у виконанні, тому її вирішили одразу вилучити. Зрозуміло, що людей, які б могли замінити тих, хто на фронті, – бракує. Тож населенню пояснили, що це питання планують врегулювати в інший спосіб, можливо, іншим законопроєктом.

“Очевидно, що немає людей, а чому немає? Тому що система, яка дозволяє готувати тих, котрі можуть замінити воюючих, – відсутня, якщо говоримо про масштаби, які нам потрібні. Тоді виходить, що люди, які мають необхідні навички, зараз на вагу золота. Замінити їх не можна ні кількісно, ні якісно в тих умовах, що склалися”, – прокоментував командир роти ударних дронів.

Тобто зараз мовиться не про терміни 36 чи 24 місяці, а насамперед про функціонування системи, яка має готувати заміну бійцям, які перебувають на фронті. Якщо такої системи немає, очевидно, що демобілізації також не буде, бо тоді фронт “посиплеться”.

Чому таку систему досі не створили

Ймовірно, питання в тому, що це дуже складно для управлінської вертикалі Збройних сил України та інших силових структур. До того ж є інші завдання, які зараз на порядку денному. Напевно, вони здаються більш нагальними й потрібними.

“Є інші завдання, які теж не реалізують. Хоча вони навіть простіші у виконанні, наприклад, у тій же галузі БпЛА, я бачу їх багато. Але це не робиться, бо надто великий елемент хаосу у війні та загалом з українського боку в управлінні”, – додав Ігор Луценко.

Нагадаємо, в Міноборони пояснили, чому прибрали демобілізацію із законопроєкту. Речник Міноборони Дмитро Лазуткін додав, що всі рішення ухвалюються, щоб уникнути негативного впливу на обороноздатність країни.

Оценка материала:

5.00 / 2
Демобілізації не буде: жорстка реакція військового 5.00 5 2
Політика / Україна
13.04.2024 211
Еще материалы раздела «Україна»