<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
Політика
Світ
14.04.2024 456

Китай різко збільшив продажі Росії товарів для виробництва зброї проти України, - АР

Згідно з оцінкою США, Китай різко збільшив продажі Росії верстатів, мікроелектроніки та інших технологій, які Москва, своєю чергою, використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншої зброї для війни проти України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на AP.

Двоє високопоставлених чиновників з адміністрації президента США Джо Байдена сказали агентству, що в 2023 році близько 90% російської мікроелектроніки надходило з Китаю. Росія використовувала цю продукцію для виробництва ракет, танків і літаків. Майже 70% імпорту в РФ верстатів на суму близько 900 мільйонів доларів в останньому кварталі 2023 року припадає на Китай.

Китайські та російські компанії також працюють над спільним виробництвом безпілотних літальних апаратів у Росії, і китайські компанії, ймовірно, постачають Росії нітроцелюлозу, яка використовується у виробництві боєприпасів, заявили чиновники.

Китайські компанії Wuhan Global Sensor Technology Co., Wuhan Tongsheng Technology Co. Ltd. і Hikvision постачають оптичні компоненти для використання в російських танках і бронетехніці.

Чиновники заявили, що Росія отримала виготовлену китайськими компаніями iRay Technology і Північнокитайським науково-дослідним інститутом електрооптики військову оптику для використання в танках і бронетехніці. Також Китай надав Росії двигуни БПЛА і турбореактивні двигуни для крилатих ракет.

Згідно з даними російської митниці, які проаналізувала організація Free Russia Foundation, російський імпорт напівпровідників з Китаю підскочив з 200 мільйонів доларів у 2021 році до понад 500 мільйонів доларів у 2022 році.

Пекін також працює з Росією над вдосконаленням своїх супутникових та інших можливостей космічного базування для використання в Україні. Це, за словами офіційних осіб, у довгостроковій перспективі може збільшити загрозу, яку Росія становить для Європи. Чиновники, посилаючись на дані розвідки, заявили, що США також визначили, що Китай надає Росії супутникові зображення для її війни проти України.

Офіційні особи США обговорили висновки, оскільки очікується, що держсекретар Ентоні Блінкен цього місяця відвідає Китай для переговорів.

Підтримка Китаєм російської агресії проти України

У жовтні 2023 року Міноборони США заявило, що Китай постачає Росії озброєння. Зокрема, йшлося про безпілотники, стрілецьку зброю і спорядження.

Водночас, міністр закордонних справ Китаю Ван I запевнив українського колегу Дмитра Кулебу, що Пекін не постачає летальну зброю Росії.

Заступник державного секретаря США Курт Кемпбелл 4 квітня зазначив, що РФ майже відновила свої збройні сили. Частково це вдалось завдяки підтримці з боку Китаю.

Під час нещодавнього візиту в Китай міністр фінансів США Джанет Єллен підняла питання китайської підтримки агресії РФ проти України. Вона заявила, що банки та експортери КНР не повинні зміцнювати військовий потенціал Росії, попередивши, що "зіткнуться із серйозними наслідками, якщо вони це зроблять".

При цьому Китай не сприймає критику на свою адресу щодо підтримки російської війни проти України. Китайці називають це "нормальною співпрацею" і закликають своїх критиків "задуматись, які дії викликали її (війну, - ред.) та зробити щось, що допоможе встановленню миру".

Оценка материала:

5.00 / 3
Китай різко збільшив продажі Росії товарів для виробництва зброї проти України, - АР 5.00 5 3
Політика / Світ
14.04.2024 456
Еще материалы раздела «Світ»