<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
14.04.2024 215

Синоптикиня назвала терміни похолодання та попередила, чи будуть заморозки найближчим часом

Тенденція до зниження температури спостерігається з другої половини цього тижня та розповсюдиться й на наступний.

pixabay_vesna1_1200x675_14.04.24

Синоптикиня Наталія Птуха, в інтерв'ю для радіо NV, розповіла про тенденції та терміни похолодання найближчим часом і попередила про можливість заморозків.

— Скажіть, що на нас чекає з погодою в найближчі кілька днів?

— В найближчі кілька днів очікуємо певне зниження температури. Змінюються повітряні потоки на території України, вони вже будуть переважати з північного заходу. І саме ця північна складова вказує нам на те, що надходитиме прохолодніша повітряна маса. Навіть вчора вранці, думають, більшість українців відчули певне похолодання.

Вранці йшла, дивилася, багато хто одягнувся не за погодою, в відповідності до позавчорашніх максимумів. Стало все ж таки трошки прохолодніше в ранкові години. В денні температура ще доволі висока, навіть для цієї пори року, але все одно вже певне зниження очікуємо. Воно проявлятиметься в тому, що якщо до цього в нас були максимуми 20−25, подекуди до 26−27 градусів, вчора навіть по півдню та сходу місцями фіксувалися рекордні, неймовірні показники +29.

А з вчорашнього дня і надалі температура повітря буде в більшості областей 16−22, ці 20−25 залишаються лише на Закарпатті та частково по півдню країни. Але зверніть увагу, що в понеділок у західних і північних областях удень навіть 11−16 градусів. Це вже відчутне зниження, більше, ніж на 10 градусів, у порівнянні з попередніми днями, коли в нас була тепла, майже літня погода.

— Тоді запитаю, скажіть, це похолодання надовго?

— У найближчій синоптичній перспективі, яку ми бачимо, тобто тиждень, 10 діб, температура має тенденцію до певного зниження. Не критичного, але все ж таки саме на межі другої та третьої декади, на початку 20-х чисел і наприкінці, 18−19 числа, буде певне зниження. По-перше, наступного тижня в нас буде більше опадів, уже навіть у вихідні подекуди вони будуть, вже переміщуватимуться атмосферні фронти і буде більше хмарності. І температурні показники також будуть невисокі. А ось у ці дні на стику декад очікуємо, що подекуди можуть бути, ще ми їх не прогнозуємо, але за розрахунками на сьогодні температура по заходу і півночі подекуди короткочасно в нічні, передранкові години може короткотривало опускатися до нуля градусів.

Це можуть бути певні заморозки, але поки що, на сьогодні, ще такого попередження ми не складаємо, бо все залежить від того, яка буде хмарність, скільки перед цим буде опадів. Тоді вже ми зможемо спрогнозувати, чи будуть вони, чи ні. Але те, що буде зниження на висоті, така повітряна маса, яку ми дивимося півтора кілометра, для людини вона не є впливовою, але для прогнозу вона важлива, то там буде нуль і нижче, на висоті. А чи буде біля приземного шару, де відбувається життя людей, ще будемо уточнювати. Треба слідкувати за прогнозами.

— В Києві доволі вітряно, чи така ж картина по всій Україні, скажіть, будь ласка, що з вітром найближчими днями?

— Саме вітер у найближчі дні, якихось поривів, досягнення критеріїв небезпечного явища ми не очікуємо. Але вітер весняний, дійсно поривчастий, у денні години 7−12 метрів за секунду, але не більше. Він відчувається, він прохолодний, північно-західного напрямку, в вихідні також буде переважно цього напрямку. На початку наступного тижня — західний, північно-західний. Тому він є, відчувається, але без поривів і небезпечних критеріїв.

— Ще раз уточню, весь наступний тиждень нас чекає прохолода, похолодання, потім буде знову тепліше?

— Так, але це похолодання нарешті близько до кліматичної норми саме квітня, для квітня норма повертається, але в порівнянні з першою декадою, звичайно, буде прохолодніше. У нас трошки в цьому місяці вийде так, що перша декада стовідсотково тепліша, набагато, рекордно тепліша, ніж третя чи навіть друга. Вони будуть прохолодніші. Але очікуємо, що все ж не критично, сподіваємося, що, може, і без заморозків буде.

Оценка материала:

5.00 / 2
Синоптикиня назвала терміни похолодання та попередила, чи будуть заморозки найближчим часом 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
14.04.2024 215
Еще материалы раздела «Суспільство»