НОВИНИ ДНЯ: У Білому домі порадили Путіну не втручатися у вибори США  Німеччина з іншими партнерами передасть Україні ще 77 танків Leopard 1A5 та 12 гаубиць  У Байдена намагаються зберегти мільярди доларів допомоги Україні до 30 вересня, - Reuters  Готуються простіше, ніж смажена картопля, а смакують ідеально: рецепт курячих стегенець  Класичне бабине літо з нюансом: яка погода буде в Україні на вихідних  "Мирні переговори" від Путіна: політолог пояснив, чи хочуть у Кремлі закінчити війну в Україні  У Києві стане прохолодніше й незабаром задощить, - синоптикивсі новини дня
Політика
Україна
11.05.2024 299

Вʼязниці та СІЗО переповнені. Малюська розповів, скільки увʼязнених можна мобілізувати

Від 10 000 до 20 000 ув'язнених можуть бути мобілізовані з в'язниць, не в останню чергу через переповненість українських в'язниць.

_malyuska_foto___vitalii___nosach_rbk_ukrai__na20240003_7db6d466eb73fcbeb5fc2baa7616f3e9_650x410_11.05.24

Про це заявив міністр юстиції України Денис Малюська, повідомляє РБК-Україна з посиланням на BBC.

"Так, десять-двадцять тисяч (мобілізувати ув’язнених, - ред.). Точно не більше. Але знову ж таки, питання в підходах. Я говорю цифри абсолютно не прораховані, тому що залежно від кожного сценарію кількість буде різна", - заявив він.

За його словами, пенітенціарні установи в Україні, включаючи слідчі ізолятори, переповнені, і ніде немає вільних місць, навіть у великих містах.

"Тому це велика проблема. Не в останню чергу я дуже агітую за мобілізацію ув'язнених і засуджених через те, щоб в тому числі не порушувати нормативи за кількістю людей на певну площу", - заявив міністр.

Малюська не виключив можливість залучення до мобілізації засуджених за вбивство.

"Але (засуджені) за вбивство двох і більше, наприклад - якщо ми цю категорію беремо: а для чого людина йде на війну, як не вбивати? Тим паче якщо ми говоримо про вбивць, особливо про засуджених довічно – це, як правило, люди, які вчинили злочин в дуже юному віці, 18-19 років. Мозок ще не сформований, психіка нестабільна. І після десятків років у в'язниці - зараз психологічний портрет людини не має нічого спільного з людиною, яка вбила в 18-19 років. Це підтвердить будь-який психолог", - підкреслив він.

Мобілізація увʼязнених

Законопроект №11079-1 про мобілізацію засуджених осіб передбачає мобілізацію ув'язнених та військову службу за контрактом під час воєнного стану.

Документ також передбачає умовно-дострокове звільнення після відбуття покарання та подальше проходження військової служби за контрактом. Для того, щоб бути мобілізованим, окрім бажання ув'язненого, необхідне рішення суду.

Оценка материала:

5.00 / 2
Вʼязниці та СІЗО переповнені. Малюська розповів, скільки увʼязнених можна мобілізувати 5.00 5 2
Політика / Україна
11.05.2024 299
Еще материалы раздела «Україна»