НОВИНИ ДНЯ: Пляцок "Снікерс": рецепт традиційної страви з сучасним смаком від Лілії Цвіт  В Україну прийде антициклон Gustav. Яка буде погода на вихідних та коли чекати спеку  Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни  В ISW розповіли про фактори, що допоможуть ЗСУ провести вдалий контрнаступ  В Україну йде похолодання: синоптикиня назвала дату зміни погоди і дала детальний прогноз  Нацбанк назвав банкноти, які підробляють найчастіше  Третині українців вистачає грошей тільки на їжу: шокувальне соцопитуваннявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
30.05.2024 272

Венера виявилася "більш живою" ніж вважалося: вчені виявили на планеті схожість з Землею

На Венері зареєстрували сліди недавньої вулканічної активності.

4cc97e0d96951a18dd0bcc5e224bc676_30.05.24

Поверхня Венери, другої планети від Сонця, вкрита численними вулканами. Але досі вчені вважали, що вулканічна активність на планеті припинилась понад два мільйони років тому. Нове дослідження стверджує, що планета, яку вважали геологічно "мертвою", насправді може бути досі активною, на що вказують ймовірні потоки лави, які зафільмував орбітальний апарат Magellan понад 30 років тому. Пише ТСН. Про це повідомляє КОНТРАКТИ.UA.

Про це пише IFL Science.

У 1990-х роках космічний корабель NASA Magellan вивчав поверхню Венери за допомогою радару, що здатний "бачити" крізь хмари, якими огорнута планета. Але у той час виявити свіжі лавові потоки було складно. Натомість аналіз зображень, проведений за допомогою сучасного програмного забезпечення, дозволив виявити два величезні потоки лави

Геологічна структура Венери відрізняється від Землі. З огляду на відсутність тектоніки венеріанських плит – основної рушійної сили вулканізму на Землі – вчені хотіли б дізнатися, що змушує вулкани планети вивергатися. Але цю загадку, скоріш за все вдасться розгадати тільки майбутнім місіям, як зможуть висадитися на поверхню Венери. Очікується, що мрії вчених про подорож на Венеру можуть здійснитися у наступному десятилітті.

В обох випадках нові яскраві області, здається, відхиляються від топографічних перешкод, як це робить лава, а за розміром їх можна порівняти з виверженням вулкана Кілауеа на Гавайях 2018 року.

Знімки, зроблені Magellan не дають можливості встановити глибину лавових потоків, а отже і об'єм викидів. Проте вчені підрахували швидкість потоків і порівняли її з аналогічними земними показниками за останні 180 мільйонів років.

"Отже, згідно з цими розрахунками, Венера не тільки може бути набагато вулканічно активнішою, ніж передбачалося раніше, але її вулканічна активність також може бути того ж порядку величини, що і на Землі", — стверджують вчені.

На думку дослідників, виверження вулканів на Венері можуть відбуватися просто зараз.

Нагадаємо, вчені стверджують, що населених планет набагато більше, ніж вважалося раніше. Автори дослідження вважають, що за межами традиційної зони населеності зірки можуть існувати рідка вода і потенційно придатні для життя умови.

Оценка материала:

5.00 / 2
Венера виявилася "більш живою" ніж вважалося: вчені виявили на планеті схожість з Землею 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
30.05.2024 272
Еще материалы раздела «Суспільство»