НОВИНИ ДНЯ: Нове опитування показало несподівану позицію США щодо війни  У Міноборони РФ "знайшли" цинічну причину нічної атаки на Україну  Путін ризикує серйозно зіпсувати відносини з Трампом, - The Independent  Усе пробачать? У МКС заявили, що буде з ордером на арешт Путіна в разі перемир'я  Команда Трампа між Маямі і Москвою. Головне про мирні переговори за тиждень  Без грошей ЄС економічний колапс України є питанням кількох місяців — The Telegraph  Найбільше падіння за п'ять років: інвестиції в економіку Росії обвалилисявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
08.06.2024 1872

Верещака по-дніпровськи: як приготувати справжній старовинний хіт української кухні

Верещака - це старовинна страва зі свинячої грудинки, обсмаженої до рум'яної скоринки, а потім запеченої у буряковому квасі. Варто відзначити, що готувати її можна не лише з грудинки, але й ребер чи підчеревини. Верещаку традиційно подають зі сметаною, зеленню чи тертим хлібом.

_kolazh_4ca8ddecca7e84f65415a2f9565c1692_650x410_07.06.24

Як приготувати верещаку по-дніпровські, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на Shuba. Про це повідомляють Контракти.UA.

Що вам знадобиться:

  • Свиняча грудинка - 400 г
  • Сало - 50 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Буряк - 1 шт.
  • Хліб - 100 г
  • Сіль

Як приготувати буряковий квас

Спочатку потрібно приготувати буряковий квас. Він дуже поширений в українській кухні й ним заквашували борщ. А ще наші пращури полюбляли його просто пити, бо він надзвичайно корисний для організму.

Рецепт приготування квасу надзвичайно простий: очистьте 4-5 середніх буряків від шкірки, розріжте на декілька частин та покладіть у дволітрову банку. Залийте холодною водою, накрийте марлею та поставте у прохолодне місце на 4 дні. Коли на поверхні води утворюється плівка - квас готовий. Після цього закрийте банку кришкою та поставте в холодильник. Так квас може зберігатися декілька місяців.

Якщо у вас немає часу на буряковий квас, то для верещаки можна використати звичайний магазинний - чорний.

Як готувати верещаку

Свинячу грудинку ретельно помийте та наріжте невеликими шматочками. Натріть м’ясо чорним перцем та сіллю. Залиште маринуватися на 20-30 хвилин.

Після цього розігрійте сковорідку на середньому вогні та розтопіть сало (можна використовувати смалець). На отриманому жирі смажте свинячу грудинку протягом 5-7 хвилин до утворення золотистої скоринки.

Перекладіть грудинку у каструлю, залийте квасом, та протушкуйте протягом 10 хвилин.

Цибулю та буряк очистьте від шкірки, цибулю наріжте невеликими кубиками, буряк натріть на великій тертці. Додайте до свинячої грудинки та тушкуйте ще протягом 15 хвилин, посоліть та поперчіть до свого смаку.

В оригінальному рецепті додають натертий на тертці чорний черствий хліб (сухарі) та тушкуйте все разом до готовності цибулі та буряка.

Верещаку подають як окрему та самостійну страву, посипають зеленню петрушки або додають на гарнір печену картоплю.

Оценка материала:

5.00 / 3
Верещака по-дніпровськи: як приготувати справжній старовинний хіт української кухні 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
08.06.2024 1872
Еще материалы раздела «Суспільство»