<
НОВИНИ ДНЯ: Грози, град та шквали: синоптик повідомив, де в Україні чекати негоди  Студентів відрахують за відмову від базової військової підготовки, - постанова уряду  Які вакансії в армії найбільш популярні та скільки людей на них відгукуються  В Україні 27 червня переважно без опадів, вдень до 30°  Уряд дозволив бронювати від мобілізації 100% фахівців: про яку категорію йдеться  США можуть зняти заборону на відправку військових підрядників до України, - CNN  У Міноборони не змогли відповісти, хто розробник застосунку "Резерв+": відеовсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
07.06.2024 333

Скільки можна зберігати сметану, сир та іншу молочку без холодильника

В Україні почалися стабілізаційні та аварійні відключення, що впливає на скорочення терміну зберігання деяких продуктів. Зокрема, як відомо, молоко та молочні продукти швидко псуються в неналежних умовах.

freepik_com_545656_42b0a322e28c7fe47342eca9135ef847_650x410_07.06.24

Про це пише в матеріалі від РБК-Україна (проєкт Styler). Про це повідомляють Контракти.UA.

Скільки може зберігатися молоко

Варто зазначити, що тривалість зберігання молока залежить не лише від температури, а й від виду, дати розливу та упакування.

Як зазначає American Dairy Association, звичайне молоко в невідкритій упаковці може зберігатися до вказаного на упаковці терміну, якщо температура нижче 4 градусів. Проте при вищій температурі термін його зберігання скорочується до 2 годин.

Деякі виробники молока зазначають, що стерилізоване молоко може зберігатися до пів року через відсутність можливості розмноження бактерій. Проте важливо, щоб упакування було непошкоджене.

Водночас не варто ризикувати, якщо є певні сумніви, особливо, якщо є зміни консистенції, кольору чи запаху.

Скільки можуть зберігатися вершки

При температурі до 4 градусів закриті вершки можуть простояти 3-4 дні (звичайні, в закритій упаковці) та до 1 місяця - ультрапастеризовані. При вищій температурі, і, відповідно, при кімнатній - вершки не рекомендують вживати через 2 години.

Скільки зберігається йогурт та кефір

Кефір може зберігатися 3-5 днів за температури від 0 до 6 градусів, при температурі від 18 градусів він зіпсується вже за 4 години, навіть в невідкритій пляшці.

Ті самі процеси відбуваються й в інших кисломолочних продуктах, хоча можуть тривати трохи довше - до 5 годин. Однак краще не ризикувати і спожити продукт найближчим часом, тим паче, що продукти, термін придатності яких добігає кінця, можуть псуватися швидше.

Скільки може зберігатися сметана

Сметана - продукт з високим відсотком жиру, тому псуватися буде досить швидко. При температурі до 4 градусів сметана в закритій упаковці може зберігатися до 21 дня, при вищій температурі - може простояти до 2 годин.

Скільки зберігається сир

Більшість сирів мають тривалий термін зберігання. При температурі до 4 градусів сир може зберігатися в межах такий термінів:

  • твердий (чеддер, швейцарський) - 6 місяців нерозкритий; 3-4 тижні відкритий;
  • плавлений - від 10 днів до 3 тижнів (залежно від складників);
  • м'який - 5 днів.

При вищій температурі тверді сорти сиру можуть зберігатися близько 2 годин, а от м'які сири вже псуються.

Втім, більшість холодильників - як і морозильні камери - можуть підтримувати температуру до 4 годин, що може запобігти псуванню. Один з варіантів перевірити, чи холодильник зберігає холод - помістити всередину спеціальний термометр для чіткого відстеження змін температури.

Оценка материала:

5.00 / 2
Скільки можна зберігати сметану, сир та іншу молочку без холодильника 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
07.06.2024 333
Еще материалы раздела «Суспільство»