<
НОВИНИ ДНЯ: Рецепт пікантної закуски з помідорів  Українські військові вперше здобули трофейний ворожий "танк-черепаху" та взяли екіпаж в полон  Літо входить у найщедрішу пору: синоптикиня потішила прогнозом на вівторок  Байден назвав небезпеку, яку несе обрання Трампа президентом  Рецепт котлет із замороженого курячого філе та сиру  В Україну мчить 30-градусна спека, - прогноз  В Україні значно зміняться ціни на цигарки: скільки коштуватиме пачкавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
15.06.2024 224

Місяць незабаром зупиниться вперше від 2006 року: чого очікувати

"Велика зупинка Місяця" відбувається, коли нахили Землі та Місяця є максимальними.

add5b1169814a02f2d0ce381fe13c9c0_15.06.24

У вересні 2024 року відбудеться перша так звана "велика зупинка Місяця". Востаннє таке явище фіксували 18 років тому, 2006 року. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це йдеться у науковій статті Live Science.

Зазначається, що під час цієї події Місяць сходить і заходить у крайніх північних і південних точках, досягаючи найвищої та найнижчої точок за 18,6-річний місячний цикл.

Науковці пояснюють, що це можливо, тому що Місяць не обертається тим самим шляхом, що й Сонце. Положення його сходу та заходу на горизонті постійно змінюються через рухи Землі та Місяця. Сонячна система плоска, планети обертаються навколо Сонця в одній площині, відомій як екліптика. Земля обертається навколо осі, нахиленої на 23,4 градуса відносно до цієї екліптики, внаслідок чого Сонце сходить і заходить майже в межах 47 градусів. А орбіта Місяця нахилена на 5,1 градуса відносно екліптики, що дозволяє йому підніматися і заходити в діапазоні 57 градусів протягом будь-якого місяця.

"Велика зупинка Місяця", або місячний потік, відбувається, коли нахили Землі та Місяця є максимальними. У цей період Місяць сходить і заходить на крайніх межах свого діапазону. Він піднімається в найвищій північно-східній точці і заходить у найвищій північно-західній точці. У цей період він також сходить у своїй південно-східній точці та заходить у своїй південно-західній точці.

"Цей великий місячний застій буде найбільш екстремальним у дні рівнодення у вересні 2024 року та у березні 2025 року. Однак видимість залежить від фази Місяця, вашого місцеперебування та погоди. Хороші часи для огляду включають схід місяця і захід сонця, і навпаки, під час повного Місяця", – йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, на Марсі вперше знайшли водяний іній.

Оценка материала:

5.00 / 2
Місяць незабаром зупиниться вперше від 2006 року: чого очікувати 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
15.06.2024 224
Еще материалы раздела «Суспільство»