<
НОВИНИ ДНЯ: Нові обмеження для чоловіків: що не можна буде зробити без військового квитка  Вступ України до НАТО: в США зробили важливу заяву  Спека та невелика хмарність: прогноз погоди в Україні на 19 червня  В Україні 19 червня без опадів, вдень до 32°  Короткочасна спека перед похолоданням: синоптик дала прогноз погоди на 19 червня  "Ми - не сторона конфлікту". У НАТО поставили крапку щодо відправки військ до України  Cиноптики розповіли, якою буде погода в Україні 17-21 червня всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
15.06.2024 2770

Обертання внутрішнього ядра Землі сповільнилося: чим це загрожує – дослідження

Чим це обернеться на Землі, можна лише припускати.

6a29473baac61497145362bca9541db0_15.06.24

Учені з Університету Південної Каліфорнії довели, що внутрішнє ядро ​​Землі сповільнюється відносно поверхні планети. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в Nature.

"Коли я вперше побачив сейсмограми, які свідчили про цю зміну, я був спантеличений. Але коли ми виявили ще два десятки спостережень, що свідчать про ту ж закономірність, результат був неминучим. Внутрішнє ядро ​​сповільнилося вперше за багато десятиліть", - сказав декан кафедри наук про Землю в Коледжі літератури, мистецтв та наук Університету Південної Каліфорнії Джон Відейл.

Він запевнив, що саме його дослідження дає "найбільш переконливе рішення".

Вважається, що внутрішнє ядро ​​розвертається і рухається назад відносно поверхні планети через те, що рухається трохи повільніше, а не швидше ніж мантія Землі, вперше приблизно за 40 років. Вчені порівняли цю швидкість зі швидкістю останніх десятиліть, і отримали результати - ядро ​​сповільнюється.

Внутрішнє ядро ​​є твердою залізо-нікелевою сферою, оточеною рідким залізо-нікелевим зовнішнім ядром. Розміри внутрішнього ядра можна порівняти з Місяцем, воно розташоване на глибині близько 5000 км під поверхнею планети. Щоб створити візуалізацію руху внутрішнього ядра, вчені використовують сейсмічні хвилі землетрусів.

Під час дослідження фахівці використали сейсмічні хвилі 21 землетрусу навколо Південних Сандвічевих островів, що відбулися в період з 1991 по 2023 рік. Вони також використали дані подвійних радянських ядерних випробувань у період з 1971 по 1974 рік, та повторних випробувань США та Франції, отримані з інших досліджень внутрішнього ядра.

Відейл сказав, що уповільнення швидкості внутрішнього ядра було викликане збовтуванням оточуючого рідкого залізного ядра, яке генерує магнітне поле Землі, а також гравітаційними силами з щільних областей вищої кам'янистої мантії.

Чим загрожує сповільнення обертання внутрішнього ядра Землі

На думку вчених, уповільнення обертання внутрішнього ядра може змінити тривалість дня на долі секунди.

Раніше вчені заявили про те, що ядро ​​Землі зміщується кожні 8 років. Зміщення, мабуть, викликані тим, що ядро ​​не щільно прилягає до мантії планети.

Нагадаємо, жителі планети Земля, а саме кілька обсерваторій, отримали зашифроване послання з космосу, яке було необхідно розшифрувати. Це послання справді надійшло з іншої планети, але створила його Даніела де Пауліс, художниця-резидент інституту SETI, з метою змоделювати сигнал інопланетної цивілізації.

Оценка материала:

5.00 / 3
Обертання внутрішнього ядра Землі сповільнилося: чим це загрожує – дослідження 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
15.06.2024 2770
Еще материалы раздела «Суспільство»